elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

LA UNIÓ insta a Agricultura a impulsar a Brussel·les l'ús del Triciclazol en l'arròs i a establir el mateix LMR que al producte importat

LA UNIÓ insta a Agricultura a impulsar a Brussel·les l'ús del Triciclazol en l'arròs i a establir el mateix LMR que al producte importat
  • “Volem competir amb les mateixes condicions en els mercats. Si es prohibeix alguna cosa que siga per a tots, no sols per a nosaltres, denuncia Enric Bellido, responsable del sector de l'arròs de LA UNIÓ

La Unió Llauradora demana a la Conselleria d'Agricultura que treballe al costat del Ministeri d'Agricultura per a impulsar a Brussel·les l'ús de la matèria activa del Triciclazol en el cultiu de l'arròs, mentre no hi haja una alternativa igual d'eficaç i a un preu raonable.

En un escrit remés al conseller d'Agricultura, José Luis Aguirre, també li sol·licita que es trasllade davant les institucions comunitàries la necessitat d'establir un Límit Màxim de Residus (LMR) de 0,09 mg/kg per a l'arròs europeu i, per tant, al mateix nivell que el que ara es vol permetre per a l'arròs importat.

A pesar de que l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) va concloure en un informe d'avaluació de 2018 que un LMR del Triciclazol en el cultiu de l'arròs fins als 0,09 mg/kg seria segur per a les persones consumidores, la Comissió Europea no autoritza l'ús d'aquesta matèria activa a la Unió Europea. Malgrat això, la Comissió Europea ha presentat un projecte de Reglament de la Comissió, actualment en fase de tramitació, per a permetre i augmentar el límit màxim de residus (LMR) del 0,01 a 0,09 mg/kg de Triciclazol present en l'arròs procedent de països tercers i posteriorment comercialitzat a la Unió Europea.

El Consell de ministres comunitari va acordar, amb l'oposició de diversos països i entre ells d'Espanya, per majoria qualificada, augmentar el LMR del Triciclazol a l'arròs de països tercers, mantenint la prohibició del seu ús per al cultiu de l'arròs europeu, i per tant, ara ha de passar el tràmit en el Parlament Europeu.

El Triciclazol és la matèria activa que han vingut usant els arrossers de la Comunitat Valenciana per a controlar el fong de la Pyricularia oryzae. Des de la prohibició del seu ús, no hi ha cap matèria activa eficaç, la qual cosa provoca un augment de l'afecció d'aquest fong -molt evident enguany- i, per tant, amb una repercussió directa sobre la renda dels productors.

Enric Bellido, responsable de l'arròs de LA UNIÓ, considera que “la Conselleria i el Ministeri d'Agricultura han d'activar tots els mecanismes per a aconseguir l'autorització en l'àmbit de la UE del Triciclazol amb el mateix LMR que s'autoritze per a l'arròs importat a fi d'equilibrar les exigències i competir amb les mateixes condicions en el mercat. Per què es beneficia als productors d'arròs importat de tercers països en detriment de l'europeu?”.

Bellido indica que “no té cap mena de lògica que s'afavorisca des de la Comissió Europea l'entrada d'importacions d'arròs de països tercers amb una substància que ells mateixos van prohibir als productors europeus per un suposat risc per al medi ambient. Si es prohibeix, que siga per a tots, no per a nosaltres únicament, però la EFSA ja va concloure en un informe d'avaluació en 2018 que un LMR del Triciclazol en el cultiu de l'arròs fins als 0,09 mg/kg seria segur per a les persones consumidores”

Pujar