LA UNIÓ informa que Sud-àfrica va batre el seu rècord d'exportació de cítrics a la Unió Europea durant 2017
Les importacions de cítrics de la Unió Europea procedents de Sud-àfrica van batre tots els rècords durant el passat any (gener a octubre), després d'augmentar un 9% sobre l'any anterior, segons informa LA UNIÓ de Llauradors. De 672.337 t en 2016 es va passar a la quantitat de 732.971 t en 2017.
D'aquesta xifra, 441.911 t van ser taronges i 116.069 mandarines, satsumes i clementines. En el primer cas l'increment de les importacions ha sigut del 10% i en el segon del 2%, per la qual cosa com s'observa l'augment de l'oferta sud-africana no s'ha donat en els xicotets cítrics i s'ha trencat la inèrcia dels últims anys impulsada per les vendes de mandarines tardanes. Holanda a través del port de Rotterdam va canalitzar en 2017 un total de 365.624 t procedents de Sud-àfrica en la UE -el 50% del total d'entrades a la UE-, seguit del Regne Unit amb 161.564 t -el 22%-; Portugal amb 83.021 t -el 11%- i Itàlia amb 53.733 t -el 7%-. Les dades revelen que a través d'Espanya únicament van entrar 362 t -el 0,05%-, la qual cosa demostra l'acord tàcit que els exportadors sud-africans mantenen des de 2015 per a introduir els seus cítrics pels ports amb menor activitat inspectora de vigilància i control. Servisca com a exemple que en 2012 van entrar per Espanya 23.863 t sud-africanes i que amb les contínues denúncies per la possible entrada de plagues s'ha reduït progressivament la xifra fins a aquesta ridícula quantitat.
L'augment es concentra sobretot en els mesos de setembre i octubre (mesos per excel·lència d'enviament sud-africà de taronges a la UE) amb 252.572 t, mentre que en els mateixos mesos de 2016 van ser 179.281 t; amb una pujada del 41%. Els mesos anteriors no feien presagiar aquesta pujada de les importacions, doncs de maig a juliol la Citrus Growers Association of Southern Africa venia assenyalant els greus problemes de rendiment per badat de les taronges Navel que reduirien la seua collita entre un 30 i un 50%.
La previsió prematura donada al juliol de la collita de cítrics en la CV llançada de forma oficiosa i sense base científica per part d'una organització agrària va ser tal vegada la que va alertar als exportadors sud-africans i va provocar “l’efecte cridada”. Es va parlar llavors d'una caiguda de la producció de taronges del 28% que no es va confirmar, doncs la Conselleria d'Agricultura la va reduir al setembre en el seu aforament oficial al 17,7% i Andalusia al 4,3%. Aquesta rumorologia d'escassetat va haver de fer reaccionar a les grans centrals de compra, importadors holandesos i exportadors sud-africans. Emmagatzemades en cambres frigorífiques, les desenes de milers de tones de Navelate i València Late sud-africanes que es van importar sota l'influx d'aquesta falsa psicosi van ser les que possiblement van provocar el retard en les vendes de les nostres Navelines i la innecessària caiguda en els preus malgrat el descens de la producció espanyola.
Segons la informació de la qual disposa LA UNIÓ, a l'octubre es va accelerar el ritme d'entrades de fruita sud-africana a través del port de Rotterdam i només quan es van succeir els problemes fitosanitaris, es va vendre de cara a l'opinió pública una suspensió “cautelar” dels enviaments quan ja havia conclòs el gruix de les exportacions citrícoles procedents de Sud-àfrica i just quan el dany ja estava fet.
Mentrestant Sud-àfrica segueix negociant amb la Comissió Europea, a esquena del sector, el pla de control de la Thaumatotibia leucotreta, que ha passat a ser una malaltia de quarantena d'obligat control en tota la UE a partir de l'1 de gener de 2018 (en 2017 es van confirmar fins a 10 intercepcions per tal plaga, per les vuit de 2016). Malgrat reclamar-ho de forma unànime LA UNIÓ i el conjunt del sector, el tractament en fred durant la travessia no s'ha establert malgrat ser l'única mesura plenament eficaç.