La Unió Europea falla en la protecció dels seus cítrics i els productes contaminats es disparen en la Comunitat Valenciana
La Unió denúncia que enguany es dupliquen les intercepcions de cítrics importats amb plagues o malalties
Les dades d'intercepcions de cítrics importats a la Unió Europea amb plagues o malalties lluny de frenar-se segueixen a l'alça i enguany suposen ja més del doble que per aquestes mateixes dates de l’any passat. Segons les dades recaptades per LA UNIÓ, de les 64 intercepcions de gener a juliol de 2023, hem passat a les 122 d'aquest 2024, és a dir 58 més.
Si comparem mes a mes de 2024 les xifres també són superiors. Al juliol d'enguany va haver-hi 33 intercepcions, un total de 6 més que al juny. De les intercepcions de l'últim mes comptabilitzat destaquen les 15 del Brasil i les 11 de Sud-àfrica que pràcticament monopolitzen el global.
Ressaltar de nou la presència de diversos casos de Falsa Arna (Thaumatotibia leucotreta), Taca Negra (Phyllosticta citricarpa), Cancro dels Cítrics (Xanthomonas) o Sarna dels Cítrics (Elsinoe), plagues letals i no presents en la citricultura europea, cosa que significa que alguns països segueixen sense oferir les garanties sanitàries necessàries en els seus enviaments.
Segons el parer de LA UNIÓ, les autoritats de la Unió Europea han d'incrementar la pressió inspectora en tots aquells països que no són capaços de garantir la seguretat sanitària dels seus enviaments, com és el cas de Turquia, Egipte, Sud-àfrica, Zimbaue, Botswana o Swazilàndia i alguns països de Sud-amèrica com l'Argentina, el Brasil o Colòmbia, fonamentalment.
D'una anàlisi de les intercepcions, LA UNIÓ ressalta la preocupació per la Taca Negra amb un augment dels casos al juliol sobre juny. Es tracta a més dels primers enviaments de la nova campanya d'importació procedent de l'hemisferi sud, de països com l'Argentina, el Brasil, Sud-àfrica i altres països africans.
Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, reitera que “les dades d'intercepcions són escandaloses, de suficient gravetat perquè les autoritats comunitàries reflexionen seriosament, perquè països com Sud-àfrica, el Brasil o l'Argentina continuen sense oferir les garanties sanitàries per a realitzar enviaments de cítrics de zones lliures d'eixes malalties. No comprenc el que ha de passar més perquè la Comissió Europea adopte mesures urgents”.
Cada entrada d'una plaga és una ruïna per a la nostra citricultura. En aquest sentit, la Comunitat Valenciana ha fet oficial recentment, després dels avisos d'aquesta organització agrària per a efectuar les prospeccions, la presència de la plaga de quarantena Trips sud-africà (Scirtothrips aurantii Faure) en els cultius de cítrics, caqui i magraner i ha adoptat mesures urgents per a la seua erradicació i control.
El secretari general de LA UNIÓ recalca que “la introducció d'una nova plaga en el nostre territori costa milers d'euros al sector i a les Administracions per al seu control, ja estem combatent moltes plagues, amb cada vegada menys mitjans, a les quals ara sumem aquest nou trips importat o les que puguen anar entrant”.
Paral·lelament al problema de les plagues ens trobem amb la competència deslleial per la falta de reciprocitat en matèria fitosanitària. Carles Peris indica que “cal prohibir l'entrada de tots aquells productes importats que no complisquen amb els compromisos del pacte verd europeu en la seua estratègia fitosanitària. Cal competir en igualtat de condicions i no com fins ara. No podem fomentar les importacions mentre els nostres cítrics a vegades es podreixen en els arbres”.