elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

LA UNIÓ denuncia que només el 39% del volum de les ajudes previstes per a la retirada de cítrics ha sigut utilitzada

LA UNIÓ denuncia que només el 39% del volum de les ajudes previstes per a la retirada de cítrics ha sigut utilitzada
    MÉS FOTOS
    LA UNIÓ denuncia que només el 39% del volum de les ajudes previstes per a la retirada de cítrics ha sigut utilitzada - (foto 2)

    La campanya citrícola continua sent un autèntic desastre i l'única mesura plantejada fins hui per als productors com és l'ajuda per a la retirada és un clar fracàs. A escassos dies per a concloure el període de sol·licitud -finalitza el 31 de març- només el 39% del volum de tones previst per a accedir a les ajudes s'ha sol·licitat, és a dir de 50.000 tones únicament hi ha demanades 19,3 a data de 3 març. D'eixa quantitat, el 42% ho ha sol·licitat Andalusia i el 37% la Comunitat Valenciana.

    LA UNIÓ de Llauradors ha sigut molt crítica des del primer moment si el sector es conformava amb aquesta única mesura per a compensar unes pèrdues per als productors que només en la Comunitat Valenciana són superiors als 240 milions d'euros. En aquest sentit considerava que era totalment insuficient, que no serviria perquè s'aprovava tard i que no arribaria de forma directa als llauradors, tal com lamentablement així ha ocorregut.

    LA UNIÓ critica que les organitzacions que conformen Intercitrus (ASAJA, COAG, UPA, Cooperatives i Comité Gestió Cítrics) han perdut una oportunitat d'or per a haver impulsat mesures a través de la interprofessional que hagueren evitat o, en el pitjor dels casos minimitzat, la greu situació per la qual ara travessen les persones que es dediquen a la citricultura.

    Demà el ministre Luis Planas rep a una part del sector a través de Intercitrus que no ha fet cap proposta en deu anys de letargia, mentre que LA UNIÓ presentarà propostes serioses al Secretari General del MAPA en una reunió posterior, davant l'absurd veto de les tres organitzacions agràries Asaja, Coag i Upa.

    Aquestes mateixes organitzacions que componen Intercitrus -i que van vetar en 2009 l'ingrés de LA UNIÓ-, haurien de saber que a més de realitzar campanyes per a difondre i promocionar les produccions de cítrics, hi ha altres finalitats que la Llei reguladora de les Organitzacions Interprofesiones Agroalimentàries permet, com entre altres:

    • Proporcionar informació i dur a terme els estudis i accions necessàries per a racionalitzar, millorar i orientar la producció agroalimentària a les necessitats del mercat i les demandes dels consumidors.
    • Promoure l'adopció de mesures per a regular l'oferta, d'acord amb el que es preveu en la normativa de competència nacional i comunitària.
    • La realització d'estudis sobre els mètodes de producció sostenible i l'evolució del mercat, incloent índexs de preus i costos objectius, transparents, verificables i no manipulables, que puguen ser usats de referència en la fixació del preu lliurement pactat en els contractes, sempre tenint en compte el que s'estableix sobre aquest tema per la normativa sectorial comunitària.

    Si Intercitrus haguera complit amb els seus objectius segons el parer de LA UNIÓ es podria haver aconseguit el següent:

    • Ordenar en cada campanya la data d'inici i finalització de recol·lecció de cadascuna de les varietats de mandarina i taronges per a la seua comercialització en fresc, en funció de l'oferta i la demanda, perquè arribaren al mercat amb les millors condicions organolèptiques possibles, incrementat el prestigi i la marca dels cítrics espanyols.
    • Revisar per a cada campanya els requisits de qualitat, mínims de maduresa, toleràncies, classificació, calibrat, sobre la base dels estudis sobre aforaments i qualitats previstes, amb la intenció d'oferir els productes de màxima qualitat possible als consumidors, i regular de forma ordenada les destinacions cítriques a consum en fresc o a indústria, amb la intenció de maximitzar els preus rebuts pels llauradors.
    • Establir abans de l'inici de cada campanya, el sistema comunitari de retirada de fruita per a ajudar a regular l'oferta i aconseguir millors preus per a les persones citricultoras.

    Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, creu que una vegada més Intercitrus no ha donat la talla. “Podríem tindre un instrument que servira per a ordenar el mercat, com per exemple establir el sistema de retirades de cítrics dins del termini i en la forma escaient, però es comprova una altra vegada que els membres que se senten a la seua taula no defensen com seria desitjable els interessos dels citricultors i continuen mirant-se el melic", sentència.

    Pujar