elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

LA UNIÓ demana ajudes per al regadiu valencià mentre no complisca la sentència del Tribunal Suprem que l'obliga a la doble tarifa elèctrica

LA UNIÓ demana ajudes per al regadiu valencià mentre no complisca la sentència del Tribunal Suprem que l'obliga a la doble tarifa elèctrica
  • Existeix una sentència del Tribunal Suprem en favor de la nostra organització estatal Unión de Uniones que l'obliga a la doble tarifació, però encara no l'ha executada

  • Carles Peris assenyala que la nostra organització està molt preocupada pels problemes que l'energia elèctrica genera en el reg agrícola en aquesta època de sequera

La Unió Llauradora ha demanat al Ministeri de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) que establisca ja de manera excepcional la doble tarifa elèctrica en el regadiu, davant la situació per sequera extraordinària en diferents Demarcacions Hidrogràfiques. Aquestes tarifes haurien de reflectir les necessitats específiques de reg i considerar tant la disponibilitat d'aigua superficial com l'operació de pous. La tarifa més econòmica hauria d'aplicar-se durant els horaris nocturns i els caps de setmana, mentre que la tarifa més cara s'aplicaria fora d'aquests períodes, eliminant en aquest cas les tarifes de les potències P1 a P4, quedant exclusivament les P5 i P6 que són les més barates.

Mentre no executa la sentència d'eixa doble tarifació a la qual l'obliga el Tribunal Suprem, LA UNIÓ proposa la creació d'una línia d'ajudes específica que compense l'increment dels costos energètics per al regadiu. Aquesta ajuda seria d'importància per a les comunitats de regants de demarcacions de la Comunitat Valenciana que han declarat la situació excepcional de sequera i tindria com a objectiu principal subvencionar part dels costos energètics derivats de l'ús de pous per al reg agrícola, permetent així que les comunitats de regants puguen afrontar la situació sense haver d'incórrer en un increment de costos.

Aquestes actuacions servirien com a mecanismes de suport temporal fins que s'execute una sentència del Tribunal Suprem i es regularitze la situació. Cal assenyalar que el 8 de març de 2023, la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem va emetre la Sentència núm. 300/2023, estimant el recurs contenciós administratiu presentat per la Unión de Uniones, organització estatal on s'integra LA UNIÓ. Aquesta sentència va declarar que la inactivitat reglamentària en matèria de regulació de la doble tarifació en la potència de l'energia per al reg era contrària a Dret i va condemnar a l'Administració a elaborar, aprovar i promulgar la norma reglamentària corresponent. Aquesta norma havia de regular una modalitat de contracte d'accés per a regadiu que contemplara la possibilitat de disposar de dues potències diferents al llarg de 12 mesos. No obstant això, fins a la data la sentència no s'ha executat i els regants no poden beneficiar-se de la doble potència elèctrica amb despeses energètiques significatives.

LA UNIÓ també ha demanat al Ministeri la inclusió de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer dins del Reial decret llei 8/2023 que adopta mesures per a afrontar les conseqüències econòmiques i socials derivades dels conflictes a Ucraïna i Orient Pròxim, així com pal·liar els efectes de la sequera. Amb la seua inclusió permetria accedir a eixes mesures de suport per a mitigar els efectes.

Les Comunitats de Regants de la CV s'enfronten ara a un dilema. Quan han d'utilitzar els pous per al reg agrícola, s'apliquen sis tarifes diferents segons els mesos i les hores d'ús. La tarifa més econòmica és la P6, que s'aplica els dissabtes, diumenges, festius i durant l'horari nocturn. No obstant això, algunes Comunitats de Regants ja no disposen de dotació d'aigües superficials i es veuen obligades a posar en marxa els pous també de dia, la qual cosa implica pagar l'electricitat molt més cara. Com a conseqüència, els costos energètics es disparen, ja que han d'operar els pous durant més dies i hores per a cobrir les necessitats de reg. Això implica contractar més potència elèctrica a tarifes més cares a causa de la falta d'execució de la sentència del Tribunal Suprem. A més del sobrecost per les tarifes, aquesta situació pot tindre dos efectes negatius. D'una banda, una sobrecàrrega en la xarxa. La concentració de l'operació de tots els pous al mateix temps per a aprofitar la tarifa nocturna pot provocar una sobrecàrrega en la xarxa elèctrica. Aquesta sobrecàrrega augmenta el risc d'avaries i fallades en la infraestructura, la qual cosa podria deixar a les Comunitats de Regants sense accés al subministrament elèctric durant diversos dies. La falta de flexibilitat en els horaris de reg agreuja aquesta situació, ja que no poden distribuir la càrrega de manera més eficient al llarg del dia. D'altra banda, estan les dificultats en l'extracció d'aigua. L'operació simultània de tots els pous per a extraure aigua del mateix aqüífer pot generar problemes addicionals. Alguns pous estan a diferents altures, la qual cosa dificulta l'extracció uniforme i afecta negativament al reg provocant desequilibris en la disponibilitat d'aigua per a diferents parcel·les agrícoles.

Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, indica que “la nostra organització està molt preocupada pels problemes que l'energia elèctrica genera en el reg agrícola en aquesta època de sequera i per això és fonamental que es prenguen mesures urgents per a garantir l'accés equitatiu a l'energia elèctrica. Instem per tant que el MITECO considere les nostres propostes i prestem la col·laboració necessària per a abordar aquesta problemàtica de manera efectiva”.

Pujar