elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

LA UNIÓ critica un any més la incoherència i els greuges comparatius en la reducció de mòduls publicada hui en el BOE

LA UNIÓ critica un any més la incoherència i els greuges comparatius en la reducció de mòduls publicada hui en el BOE
  • La incongruència arriba a tal punt que localitats confrontants no tenen la mateixa reducció i algunes per exemple tenen per al cultiu de taronja, però no per al de mandarina

La Unió Llauradora indica que les reduccions fiscals per als llauradors i ramaders de la Comunitat Valenciana, aprovades pel Ministeri d'Hisenda i publicades hui en el BOE per a la declaració de la renda d'enguany, són incoherents i creen greuges comparatius entre productors del nostre territori segons el seu lloc d'empadronament i cultiu.

LA UNIÓ exigeix al Ministeri d'Hisenda que rectifique aquesta Ordre perquè deixe de ser incongruent, reculla la realitat fiscal agrària valenciana de l'any 2023 i tinga en compte el que ha expressat aquesta organització en les diferents reunions amb les Direccions Territorials de la Conselleria d'Agricultura, en les quals va fer constar que “el mateix cultiu i per a tota la zona productora tingueren el mateix mòdul”, qüestió que no s'ha tingut en compte i així la disparitat és evident d'acord amb el publicat.

LA UNIÓ no entén perquè es realitzen aquestes reunions i es consensuan unes peticions perquè “després des del Ministeri d'Hisenda no es tenen en compte. De res serveix que la Generalitat i les organitzacions professionals agràries consensuem una proposta comuna de tots aquells cultius i localitats més afectades per circumstàncies climatològiques, fitosanitàries o de mercats (preus) que van afectar la rendibilitat de les explotacions agràries valencianes en l'exercici passat, si posteriorment moltes d'elles queden fora”.

La incongruència arriba a tal punt que localitats confrontants no tenen la mateixa reducció i algunes per exemple tenen per al cultiu de taronja, però no per al de mandarina, “una cosa totalment il·lògica perquè les adversitats meteorològiques afecten per igual”. Nules o Vila-real no tenen rebaixa fiscal en cítrics, mentre les seues poblacions veïnes Les Alqueries o Borriana sí. O Vilavella té en mandarina, però no per a taronja i així una llarga llista.

LA UNIÓ indica que existeix una rebaixa generalitzada per a tots els municipis de la Comunitat Valenciana en alguns cultius molt afectats per la sequera i altres efectes meteorològics. És el cas del cultiu de la cirera (0,07), ametla (0,18); olivera, cereals i lleguminoses (0,13), castanya (0,05), apicultura (0,13), boví de carn extensiu (0,09), boví de cria extensiu (0,18), porcí de carn extensiu (0,09), porcí de cria extensiu (0,18) i oví i caprí de carn extensiu (0,09). Cal ressaltar la reducció en el raïm per a vi amb DO (0,16) i sense DO (0,13), però únicament per a les províncies d'Alacant i València, “quedant-se fora incomprensiblement la zona productora de Castelló”.

L'Ordre publicada hui estableix així mateix una reducció general del rendiment net del 15% a la qual podran acollir-se els llauradors i ramaders que tributen pel sistema de mòduls. També els declarants en estimació objectiva agrària de l'IRPF que poden minorar el rendiment net previ un 35% per adquisició de gasoil agrícola, i un 15% per compra de fertilitzants

A més, es mantenen les reduccions dels índexs correctors per pinsos adquirits a tercers i per cultius de regadiu que utilitzen energia elèctrica. S'estableix en un 0,5 l'índex aplicable a les activitats ramaderes que alimenten el bestiar amb pinsos i altres productes adquirits a tercers, sempre que representen més del 50% de l'import dels productes alimentosos consumits, i s'aplica tant als sectors ramaders intensius com a extensius. L'índex corrector per cultius en terres de regadiu que utilitzen energia elèctrica baixa a 0,75.

Pujar