La Unió critica que el govern de PP i Vox haja rebutjat incloure 10 milions d'euros al sector ramader i agrícola valencià
“El nou Govern autonòmic deixa a l'estacada només començar a milers de persones llauradores i ramaderes valencianes”, assenyala Carles Peris
La Unió Llauradora i Ramadera expressa la seua profunda preocupació davant la negativa del Govern de la Generalitat del PP-Vox a aprovar les esmenes proposades per l'organització agrària als pressupostos agraris de 2024. La proposta, que buscava assignar quasi 10 milions d'euros a polítiques directes de suport a llauradors i ramaders, ha sigut rebutjada, deixant desprotegits a milers de productors en la Comunitat Valenciana.
Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, indica que “el nou Govern autonòmic deixa així a l'estacada només començar a milers de productors de la Comunitat Valenciana i després es vanen de ser els defensors del camp valencià, i fins i tot Vox diu ser la veu dels llauradors i ramaders. Tot es queda en pura xerrameca que no es tradueix en fets”.
L'organització proposava una sèrie de modificacions en els pressupostos de la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca per a destinar 9,9 milions d'euros a mesures socioeconòmiques que anaven a beneficiar a les persones llauradores i ramaderes de la Comunitat Valenciana en un moment on la situació productiva no és la més pròspera pels efectes de la sequera que afecta la rendibilitat de les explotacions agràries, al que s'uneixen les conseqüències pel conflicte bèl·lic a Ucraïna que afecta la seua competitivitat, al costat de la pujada dels costos de producció.
Amb el rebuig a les esmenes presentades per LA UNIÓ nombrosos productors es quedaran sense ajudes. Cal destacar als productors de vinya i olivar que tenen collites reduïdes i problemes de comercialització. Malgrat això, les mesures del Govern d'Espanya no han proporcionat suport a aquests productors, i es formulava des de l'organització una ajuda autonòmica excepcional directa per a compensar les conseqüències econòmiques negatives.
Sobre la Malaltia Hemorràgica Epizoòtica (EHE), el conseller José Luis Aguirre ve reclamant coses no factibles en aquest moment d'urgència com una vacuna que no existeix i que depén de la indústria farmacèutica, mentre altres comunitats autònomes on gestiona Vox la cartera d'Agricultura sí han concedit ajudes per als seus productors. “Això al meu poble es diu escórrer l'embalum demanant coses inviables per a eludir la responsabilitat de compensar als ramaders”, assenyala Peris.
Els cítrics valencians, tan fotografiats durant els últims mesos en mans de responsables polítics, es queden sense el milió d'euros per a la campanya de promoció de la “Taronja de València” en un moment on el consum està en descens i es fa imprescindible el suport públic als productors de cítrics. La pèrdua d'aquesta campanya és incomprensible i portarà conseqüències negatives en un futur pel despit a la distribució que havia apostat per aquesta campanya.
D'altra banda, un sector com el de fruita seca que necessitava un impuls inicial per a realitzar una reestructuració i adaptar-se a les demandes dels consumidors, es queda sense eixe suport necessari per a no perdre competitivitat davant les produccions provinents de països tercers. L'única de les esmenes presentades per LA UNIÓ que ha resultat aprovada es refereix a estendre les ajudes als productors de cirera a tota la Comunitat Valenciana i no únicament a la província d'Alacant. No obstant això, s'aprova amb el mateix pressupost existent de 1,5 milions d'euros per a tots els productors de la Comunitat Valenciana, la qual cosa suposa menys import per llaurador.
Les esmenes de LA UNIÓ eren molt diverses i variades. Entre elles destacaven la necessitat d'elaboració d'un mapa agronòmic, la implantació del quadern digital d'explotació, una ajuda a les explotacions prioritàries, la recuperació d'explotacions afectades per incendis, un impuls a l'Agència Valenciana d'Informació i Control Alimentari (AVICA), la digitalització del sector productor agrari; concessió d'ajudes per als ramaders per la malaltia de la EHE, per a tots els productors de cirera de la Comunitat Valenciana i per als productors de raïm de vinificació i olivar de secà, reestructuració del sector de l'ametla en secà, compensació per danys de l'avifauna en l'arròs o una campanya de promoció dels cítrics valencians.