elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

LA UNIÓ assenyala que Espanya té ja la Presidència de la UE per a aquest semestre sense conéixer quina és l'agenda agrícola que durà a terme

LA UNIÓ assenyala que Espanya té ja la Presidència de la UE per a aquest semestre sense conéixer quina és l'agenda agrícola que durà a terme
  • Caldria pressionar per a tindre una Llei de la Cadena Alimentària Europea i que no se signe cap acord amb altres països que no tinga abans un rigorós estudi d'afecció a les produccions europees

LA UNIÓ Llauradora i Ramadera es pregunta què passa amb la presidència espanyola de la UE per a aquest semestre que s'ha iniciat ja i sobre la qual ni s'ha consultat al sector, ni s'han tingut notícies de les prioritats en una agenda agrícola que s'endevina molt complicada.

L'organització considera que uns certs assumptes que es debatran, i alguns possiblement tancar, en aquest segon semestre de 2023 sota la direcció d'Espanya, tenen una extraordinària importància i “tota la classe política ha d'estar pensant en el que és millor per al sector agrari, passe el que passe en les eleccions generals del pròxim 23 de juliol.

Espanya dirigirà en el Consell Europeu els debats sobre les propostes de la Comissió d'ús sostenible de fitosanitaris, la nova llei comunitària de conservació de la naturalesa, la revisió de la directiva d'emissions industrials (que afecta la ramaderia), l'adaptació de les normes de benestar animal en granja i en el transport (amb l'eliminació de cria en gàbies) on cal evitar la humanització dels animals i apostar pel fet que “la carn és carn”, l'acord Mercosur i, per descomptat, l'activació de mesures per a combatre la sequera en el sud d'Europa.

LA UNIÓ destaca que és l'ocasió perquè, des d'Espanya, s'impulse la inclusió de clàusules espill en els tractats i acords comercials amb països tercers per a exigir als productes importats condicions similars a les es veuen obligats a respectar els productors europeus. Sobre aquest aspecte l'organització reclama una millor ordenació dels acords comercials amb tercers països amb la necessitat no subscriure cap que no tinga un estudi rigorós previ d'afecció per a les produccions agràries europees.

Un altre punt prioritari per a Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, és que el Govern espanyol aprofite la presidència europea perquè es consideren els cítrics com a producte sensible i també que Espanya pressione perquè el tractament de fred per a les importacions de cítrics procedents de Sud-àfrica s'estenga també a les mandarines.

LA UNIÓ considera així mateix que és el moment d'exigir una Llei de la cadena alimentària per a tot l'àmbit europeu que evite el poder de negociació de la distribució o que la implantació del Quadern Digital d'Explotació (CUE) siga uniforme en tota la Unió Europea perquè no hi haja discriminació entre uns països i altres. Altres mesures que es podrien aprofitar en la presidència espanyola de la UE és un control dels costos de producció o un millor etiquetatge de les produccions agroalimentàries, amb especial atenció a la mel que pateix les importacions de tercers països amb mescles de succedanis.

LA UNIÓ mostra la seua preocupació per les notícies que, fins al moment, han transcendit sobre assumptes com Mercosur: “Hem sentit a Pedro Sánchez que voldria aconseguir un acord en els pròxims mesos, sense clàusules espill i sense disposar si més no d'una avaluació del seu impacte sectors com a avícola, boví, apícola, vi, cítrics i arròs, que es veurien molt afectats”, critiquen.

L'organització agrària tem que caiga en l'error d'anar a Brussel·les a traure pit; “Ens juguem molt en aquestes qüestions. No entenem que no s'haja convocat al sector per a consultar quines haurien de ser les prioritats i per a fixar posicions de cara a la Presidència”, afigen.

LA UNIÓ mostra també la seua intranquil·litat sobre com poden concloure les discussions sobre tots aquests punts, alguns dels quals són derivació directa de les estratègies del Pacte Verd. L'organització ja ha expressat públicament i davant l'Executiu i el Legislatiu espanyol que s'hauria de promoure a la UE l'aprovació d'una revisió dels seus objectius i el seu full de ruta per a compassar-los a l'actual escenari postpandèmic i de guerra a Ucraïna i considera que la Presidència és una magnífica oportunitat per a això.

Pujar