LA UNIÓ i ASAV reclamen a Agricultura mesures urgents per a compensar la difícil situació del sector avícola valencià
Els grangers estudien paralitzar la producció si no es donen solucions des de la gran distribució i l'Administració
Demanen el compliment de la Llei de la Cadena Alimentària ja que en aquests moments es ven per davall del cost de producción
LA UNIÓ Llauradora i Ramadera i la Asociación Avícola Valenciana (ASAV) reclamen de manera conjunta a la Conselleria d'Agricultura una sèrie de mesures urgents per a pal·liar la greu situació en la qual es troba el sector en la Comunitat Valenciana, a causa de la insostenible pujada dels costos de producció que asfixia tant als grangers com a les empreses integradores. Així ho van traslladar representants de totes dues entitats en una reunió mantinguda esta setmana al director general d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Conselleria d'Agricultura, Antonio Quintana.
Els costos actuals de producció són realment inassumibles i per exemple la factura de la llum de les granges suposa en aquests moments entre un 60-70% del que cobra un granger per a produir un pollastre. Els grangers avícoles estudien davant això paralitzar la producció de pollastres si no hi ha una ràpida resposta als problemes que tenen.
Les empreses integradores també pateixen, a part de l'increment de la factura elèctrica, la pujada del cost del transport i la de les matèries primeres per a produir el pinso, davant l'increment de les cotitzacions dels cereals amb clars moviments especulatius. En aquest sentit, en només una setmana, el preu de la soja ha pujat 110 euros/tona, però és que en només un any s'ha duplicat fins a arribar ara a un preu de 625 €/t. El blat es cotitza quasi al doble del seu preu habitual i així la major part dels cereals.
Productors de LA UNIÓ i empreses integradores uneixen així les seues forces per a demandar una bateria de propostes. La primera i primordial passa perquè es complisca la Llei de la Cadena Alimentària per a evitar la venda per davall del cost de producció, situació que ocorre en aquests moments en el sector. La gran distribució ha de ser sensible a aquesta situació ja que parlem d'un producte bàsic en la cistella de la compra i no negar-se sistemàticament a pagar el producte de manera concorde a la pujada dels costos productius.
Una altra de les peticions de LA UNIÓ i ASAV passa per baixar l'IVA de la carn de pollastre al 4% sense disminuir el preu del producte, perquè el consumidor continue pagant el mateix, però s'augmente l'import percebut per les diferents baules de la cadena (integrat i integradora).
De la mateixa manera demanen una línia d'ajudes específiques per a instal·lar energies renovables en granges avícoles i reduir el cost energètic. També es demana modificar el model energètic que penalitza a aquells que disposen de producció per a autoconsum. Sobre el tema de l'energia veuen amb preocupació com les factures elèctriques s'han disparat a conseqüència de l'impost conegut com “tope al gas”, sol·liciten que es retire per als sectors agropecuaris essencials i professionals com l'avícola que treballa amb una gran qualitat, complint les exigències de benestar animal per a produir un aliment proteic a un preu contingut per als consumidors.
Una altra de les peticions que realitzen productors i integradores és que es protegisca i promocione des de les Administracions la producció nacional sobre la de tercers països.