elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Turisme sostenible en la Comunitat Valenciana: el compromís del sector hoteler amb l'estalvi hídric

Turisme sostenible en la Comunitat Valenciana: el compromís del sector hoteler amb l'estalvi hídric
  • Nou de cada 10 allotjaments dels principals destins valencians implanten mesures per a l'estalvi hídric

Nou de cada 10 allotjaments de les principals destinacions turístiques de la Comunitat Valenciana han implantat mesures per a l'estalvi hídric. Així es desprén de l'estudi realitzat per la plataforma Bioscore per al Clúster d'Empreses Innovadores per al Turisme de la Comunitat Valenciana ( ADESTIC).

L'estudi, que mostra el rànquing de les ferramentes que adopten els establiments d'Alacant, València i Castelló per a reduir el consum d'aigua durant les pernoctacions dels turistes, situa en primer lloc el control de l'ús d'aigua, segons el 96% dels allotjaments de les tres províncies consultats.

Li seguix el registre i mesurament d'esta amb regularitat, que l'apliquen el 90%, disposar de vàters eficients (el 80%), la realització de comprovacions periòdiques per a garantir el funcionament eficaç dels equips d'aigua (el 79%) i la instal·lació de cisternes intel·ligents en els banys públics ( el 65%).

El llistat sobre les mesures implementades el completen l'ús de cisternes intel·ligents a les habitacions (el 59%), aixetes en les zones comunes amb sensors de proximitat o temporitzadors (el 44%) i sistemes automàtics que controlen el moment, la freqüència i el temps de reg (30%). En últim lloc, se situa el càlcul de la petjada hídrica, que el realitza el 12% dels establiments.

Dades en mà, el director de Bioscore, Víctor Montsó, indica que els allotjaments amb sistemes de gestió hídrica eficient generen un estalvi d'aigua entre un 30 i 40%, i que la mitjana de consum pot reduir-se fins als 120 litres per dia i persona, depenent de tipus d'allotjament, grandària i temporada de l'any.

En este sentit, Montsó i el president d'ADESTIC, Santiago Sanus, destaquen “la rellevància de les noves tecnologies a l'hora de controlar el consum d'aigua en les destinacions turístiques”. De fet, assenyalen que “és necessari continuar treballant i apostar per la innovació per a promoure les pràctiques de compromís mediambiental en la indústria turística de la Comunitat i oferir als viatgers l'opció de triar amb criteris de sostenibilitat un establiment turístic”.

Sobre aquest tema, puntualitzen que “l'adopció d'esta mena de mesures en el sector de l'allotjament porta anys implantant-se, però en els últims anys s'ha accelerat i ha vingut per a quedar-se”.

Este avanç l'atribuïxen als nous perfils i mercats emissors de turistes a la Comunitat Valenciana, principalment procedents dels països del centre i nord d'Europa, on els criteris de qualitat ambiental prevalen a l'hora de triar destí. A més, destaquen que les plataformes de reserves inclouen, cada vegada més, en els filtres de cerca que els allotjaments compten amb certificats que acrediten que són estades respectuoses amb el medi ambient
Així mateix, ressalten el compromís dels propis allotjaments, així com d'associacions com Hosbec i Temps Turisme d'Interior de la Comunitat Valenciana, per a la reducció de l'impacte ambiental en les destinacions turístiques de la regió.

En el cas d'Hosbec, associació empresarial pertanyent al clúster d'ADESTIC i que compta amb Bioscore com el seu partner en sostenibilitat, ja compta amb un centenar d'establiments hotelers de la Comunitat Valenciana que estan treballant en el mesurament de l'impacte en els consums d'aigua en les actuacions que s'han dut a terme per a la gestió i l'ús eficient del recurs hídric en l'activitat turística d'allotjament.

Pujar