El turisme rep amb recel les propostes de desescalada: “No pensem que puguem tindre una temporada salvable”
El pla de tornada a la nova realitat del Govern permetrà obrir als hotelers a partir de juny, si tot va bé, i amb moltes condicions
Amb l'arribada de l'estiu molt a la vora les pors entre el sector hoteler continuen creixent i miren amb molt de recel la manera en la qual afrontaran aquesta nova temporada estiuenca.
El seu procés de tornada a la nova normalitat també estarà regit pel pla de desescalada presentat aprovat pel Consell de Ministres, des d'on els donen llum verda per a tornar a obrir les seues portes a partir de l'11 de maig però sense poder utilitzar les zones comunes i amb l'obligació de desinfectar i reforçar les normes de salut i higiene dels establiments.
Un escenari, que es prolongarà fins al mes de juny per a quan la normalitat començarà a ser més palesa. Serà una normalitat relativa, perquè l'aforament continuarà estant limitat a ½ de l'habitual el que suposarà important pèrdues per al sector.
Des de Turisme Comunitat Valenciana es mostren relativament optimistes amb la situació del sector i fins i tot deixen oberta la porta a poder gaudir de les platges en la temporada estival, encara que reconeixen que existeix certa incertesa en aquests moments.
“A pesar que es veu llum al final del túnel continuen havent-hi incerteses perquè depenem del patró de consum i de la voluntat de la gent de viatjar” explica Francesc Colomer, secretari autonòmic de turisme, en declaracions al programa InterCafé de Intereconomía València recollides per elperiodic.com.
En aquest mateix sentit, Colomer valora l'esforç que estan realitzant els hotelers als qui insta a aprofitar aquestes circumstàncies per a “a més de mantindre les constants vitals, guanyar espai de negoci per a quan que el sector vaja tornant a la normalitat”.
El pitjor malson
“És la pitjor dels malsons per al sector” reconeixia el responsable del turisme valencià, qui considera que és necessari que totes les administracions flexibilitzen els tràmits per a pal·liar en la mesura que siga possible l'impacte negatiu del COVID-19 en aquest sector.
“Tenim un fenomen que transcorre per tota Europa, que és la por, ara haurem de combatre'l i acostumar-nos a conviure amb totes aquestes precaucions durant molts mesos” insisteix Colomer.
Mentrestant optimisme, l'Associació Empresarial Hotelera de Benidorm i la Costa Blanca (HOSBEC) en representació del sector no comparteix la visió proposada pel govern, i així ho ha manifestat en aquest mateix programa: “No pensem que puguem tindre una temporada salvable” assegura Nuria Montes.
“El turisme nacional no serà suficient, ni tan sols per a salvar la temporada. Tenim un turisme nacional que estarà sotmés a moltes tensions “ asseguren des de HOSBEC, al mateix temps que insisteixen que aquest tipus de decisions fan que el sector visca “en una muntanya russa permanent”.
Ho constatava també l'associació en un comunicat en el qual valoren la posada en marxa del pla de desescalada: “En les condicions que ha plantejat el president Sánchez, l'obertura d'establiments hotelers en aquestes fases de desescalada és molt complicada: d'una banda, perquè les limitacions d'aforaments i serveis són difícilment compatibles amb la pròpia activitat turística i, d'altra banda, perquè permet obrir hotels sense que permeta alhora els desplaçaments de clients i turistes el que és una incongruència manifesta”.
Amb tot això, demanen al Govern de Pedro Sánchez que pose en marxa un pla específic per al sector turístic espanyol el qual, al seu judici, ha de passar per l'ampliació dels ERTES, l'exoneració del 100% de la quota empresarial a la Seguretat Social per a tot tipus d'empreses independentment de la seua grandària, i de la mateixa manera hi ha contemplar en aquest pla la manca de 12 mesos en l'amortització de capital dels deutes hipotecaris, que es recuperarà al final de la vida de cada préstec.