“El turisme no té por a la inflació": Els hotels valencians recuperen les xifres de 2019
Totes les destinacions de la Comunitat repeteixen o superen dades de l'últim estiu de normalitat
Tots els pronòstics s'han complit i la primera quinzena d'agost acaba amb dades iguals als de 2019 en totes les destinacions de la Comunitat Valenciana.
Amb un pont d'agost en el qual hem fregat el ple tècnic (+94% d'ocupació mitjana), la Comunitat Valenciana pot afirmar que ja ha superat la crisi del Covid i que el turisme torna a comportar-se amb la normalitat habitual i amb la força i empenyiment de primer sector econòmic d'activitat.
El president d'HOSBEC ha sigut molt gràfic. “El turisme no té por a la inflació, demostrant la seua extraordinària capacitat de resiliència. Ni en el període de preu més alt de tota la temporada i segurament de la història, s'ha vist retret per les males notícies econòmiques que llegim i escoltem cada dia” ha indicat Toni Mayor.
La previsió apunta al fet que agost finalitzarà amb ocupacions mitjanes superiors al 90% en tot el mes, i molts hotels hauran penjat el cartell de complets en diversos períodes de l'estiu.
Benidorm i València són les destinacions preferides per al mercat internacional. En tots dos punts, els turistes estrangers suposen al voltant d'un 50% del mercat, mentre que el turista domèstic és el que ha triat Costa Blanca i Castelló de manera preferent amb una quota de mercat del 70% i 85% respectivament.
Si cal destacar el comportament d'algun mercat val la pena detenir-se en la distribució de les procedències internacionals a Benidorm. Els turistes portuguesos estan creixent de l'ordre del 50% sobre les dades de 2019 i s'aprecia una major varietat de mercats presents malgrat el domini dels britànics que mantenen una mica més del 27% de quota.
BENIDORM
Durant la primera quinzena d'agost la destinació Benidorm s'alça amb un 92% d'ocupació, aconseguint igualar les dades de l'any 2019, quan s'anotava un 92,1% per a aquest mateix període. El pont d'agost dóna una última espenta i posa el fermall d'or a una de les quinzenes més concorregudes de l'any. (consulte l'evolució setmanal de l'ocupació hotelera en el gràfic de barres de l'informe).
Com és habitual, la primera meitat del mes d'agost el turisme domèstic lidera la taula amb un 49,2% del total de turistes allotjats en hotels. Dins del mercat internacional (50,8%), el turista britànic és el més voluminós amb un 27,2%. Li segueixen el mercats portuguès (7,5%), molt característic de la temporada estival, i el francès amb un 3,9%. Finalment, trobem als mercats neerlandès, romanès, belga, italià i irlandès amb una representativitat que oscil·la entre el 2% i 1%.
Quant a la previsió per a la 2a quinzena del mes d'agost, s'espera un 86,3% d'ocupació mitjana. Registre que amb gran probabilitat serà depassat en tractar-se d'un dels mesos de vacances per excel·lència.
COSTABLANCA
La zona de la Costa Blanca (sense incloure Benidorm) inicia aquesta primera quinzena d'agost amb un 93,1%, anotant l'ocupació més alta de les zones analitzades. D'aquesta manera, se situa per damunt de les xifres de 2019 i suma 5 punts més que la segona quinzena de juliol. (consulte l'evolució setmanal de l'ocupació hotelera en el gràfic de barres de l'informe).
En la Costa Blanca, el turisme domèstic s'imposa amb un 71,8% del total de la mostra. El mercat internacional que representa quasi un terç dels turistes allotjats, es compon en un 6,3% pel mercat britànic que ocupa la primera posició, seguit pel francès (5,3%), belga (3%) i neerlandès (2,5%). La resta de destinacions estudiades no superen el 2% de representativitat i entre ells es troben el noruec o alemany entre altres..
Respecte a les previsions per als últims 16 dies d'agost, ja es compta amb un 82,4% d'habitacions reservades, esperant superar aquests resultats amb les reserves d'última hora.
VALÈNCIA
Durant la primera quinzena d'agost, els hotels de la província de València han anotat una ocupació del 89,3%, millorant lleugerament les dades de 2019 i sobrepassant en 1,8 punts les últimes dades arreplegades per a la segona quinzena de juliol. Fent focus en la destinació de Gandia, per a aquests 15 dies es registra un 88,6% (consulte l'evolució setmanal de l'ocupació hotelera en el gràfic de barres de l'informe).
Segons les dades recopilades en la nostra enquesta, la província de València ha mantingut la incidència del mercat nacional respecte a la quinzena passada amb un 51,4% de la quota total. Pel que fa al mercat internacional, de les zones analitzades és la que més varietat alberga respecte a mercats internacionals sent el principal el francès amb un 8,2%, seguit del neerlandès (6,7%), italià (5,4%), britànic (4,8%) i americà (4,3%). Posteriorment, amb una representació entre el 2% i 1% es troben mercats com l'alemany, belga o portuguès.
La previsió d'ocupació per a la següent quinzena es fixa en un 79,8% albirant la superació d'aquesta dada si es continua amb la mateixa tònica de les quinzenes anteriors.
CASTELLÓ
La província de Castelló tanca la quinzena més pròspera de l'any amb un 91,2% . Superant en 6 punts la dada arreplegada durant la segona quinzena de juliol. (consulte l'evolució setmanal de l'ocupació hotelera en el gràfic de barres de l'informe).
Del volum total de turistes allotjats en hotels el predominant, igual que en les anteriors quinzenes, és el mercat nacional, que representa un 85,8%. El 14,2% restant pertany al turisme internacional, encapçalat pel mercat francès amb un 4,5%. Seguidament, podem trobar als mercats belga i americà amb un 1,4% en tots dos casos, i al britànic i romanès amb un 1,1%. La resta de mercats emissors no superen en cap cas l'1% de representativitat a la província de Castelló.
Del 16 al 31 d'agost els hotels de la província de Castelló ja compten amb un 79,8% de reserves, esperant poder superar aquesta dada i aconseguir dades similars als recollits durant els primers quinze dies del mes.