El tsunami òmicron desploma el segon pitjor hivern de la història del turisme valenciÃ
Moltes empreses hoteleres de la Comunitat Valenciana tornen a programar tancaments d'establiments davant de les males perspectives dels mercats
El tsunami òmicron ha complert tots els pronòstics i ha deixat l'activitat turística en mínims des de la finalització de l'estat d'alarma a la Comunitat Valenciana. "És el segon pitjor hivern de la història del turisme després de l'any 2021, quan tot va estar tancat per la pandèmia", ha recordat el president de Hosbec.
Durant la primera setmana de l'any encara es noten els efectes de les vacances de Nadal amb ocupacions que han fregat el 44% a Benidorm o el 50% a Castelló, però un cop s'ha reprès el curs escolar i laboral, les previsions tornen a ser complicades.
Novament, empreses hoteleres tornen a programar tancaments d'establiments davant de les males perspectives dels mercats, tant nacionals com internacionals. Tot i així, Toni Mayor ha destacat com "Benidorm manté en aquests moments uns 50 hotels oberts, que suposen uns 18.000 llits, quantitat gens menyspreable. És molt superior a moltes altres destinacions espanyoles".
A la part positiva trobem que "hi ha un matalàs important de turistes que desafien el coronavirus i que no desvien els seus plans de viatjar. D'ells, a més, molts són estrangers". Crida l'atenció la presència d'un 34% de britànics a Benidorm quan encara no s'havien aixecat les restriccions. A la resta de destinacions també el mercat internacional està sent essencial per sostenir el turisme existent: el 55% dels clients hotelers són internacionals tant a la Costa Blanca com a Benidorm. A Castelló predomina el mercat nacional amb el 65% del total.
El sector es prepara per fer front a les setmanes més difícils des de la finalització de l'estat d'alarma en espera de la millora de les dades sanitàries i de contagis que permetin recuperar pols turístic. El president dels empresaris turístics visualitza una primera previsió de recuperació: "confiem que la normalitat puga arribar a finals del mes de febrer, amb expectatives d'encarar la primavera i l'estiu sense restriccions i amb una situació epidemiològica normalitzada".