Tres de cada quatre empreses de l'automòbil han recorregut al ERTE
Randstad, l'empresa de recursos humans número 1 a Espanya i en el món, ha portat un estudi sobre la situació actual, les percepcions de l'empresariat i les seues previsions de cara al futur d'un sector tan fonamental per a l'economia espanyola com és el de l'automoció, que suposa una aportació directa al PIB del 8,5% i un pes del 9% en l'ocupació del nostre país.
En el seu estudi destaca el considerable impacte que per al sector està tenint la crisi sanitària. El 75% dels empresaris de l'automoció han hagut de recórrer al *ERTE, 29 punts percentuals per damunt de la mitjana de tots els sectors, situada en el 49%. Per contra, només el 52% de les companyies d'aquest sector va utilitzar el teletreball, per davall de la mitjana (56%).
La veritat és que la destrucció d'ocupació ha sigut significativa en aquest segon trimestre de 2020, període de temps en el qual s'estan percebent els rigors de la crisi. Durant aquests últims tres mesos, la fabricació de vehicles va emprar a 213.100 persones, un 4,1% menys que el primer trimestre de l'any, quan van ser 222.200.
Analitzant les dades de població ocupada dels últims cinc anys proporcionats per l'INE, s'aprecia que la pandèmia ha agreujat la tendència de destrucció d'ocupació que porta patint la indústria de l'automòbil des del tercer trimestre de 2018. Des d'aqueix moment, en el qual es va registrar el màxim volum d'ocupats, 248.100 professionals, aquest indicador no ha deixat de caure, amb xicotets increments sol en el segon trimestre de 2019 i en el primer de 2020. Des del tercer trimestre de 2018, s'han destruït 35.000 ocupacions en el sector de l'automoció del nostre país, una reducció del 14,1%.
“Sens dubte, la indústria de l'automoció ha patit de manera rellevant per la paralització de l'economia i la caiguda de la demanda, però lamentablement aquest sector ja s'estava alentint fins de l'aparició de la pandèmia. Això es deu al fet que les cadenes de subministraments eren dependents del mercat asiàtic i les fronteres en termes comercials estaven tancades. Això va suposar el tancament a conseqüència de la falta de material. El sector de l'automoció, per tant, pateix problemes estructurals des de fa anys i necessita reformes de gran importància”, assegura Valentín Bote, director de Randstad Research.
Només el 4% de les empreses va poder continuar amb la seua activitat amb normalitat
Les xifres de producció de vehicles facilitades per l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions (Anfac) indiquen amb claredat el dur colp que per a la indústria va suposar la paralització de l'economia, ja que el mes d'abril, es van produir solament 4.844 de vehicles al nostre país, la qual cosa suposa una caiguda del 96,6% de la producció en un mes.
De fet, i segons l'informe de Randstad Research, només el 4% de les empreses del sector va poder continuar amb la seua activitat amb normalitat durant la crisi, mentre que en la mitjana de l'economia, aquesta xifra va ser del 18%, una diferència de 12 punts percentuals. A més, només el 3% dels empresaris va poder mantindre el mateix volum de producció, un percentatge que va ser del 15% en el conjunt de sectors.
El 78% de les empreses del sector va haver de reduir o paralitzar l'activitat, molt més que la mitjana de l'economia, situada en el 52%. En concret, el 44% dels empresaris del sector es van veure obligats a detindre temporalment la seua activitat econòmica, 18 punts percentuals més que els seus col·legues de la resta d'activitats. Per part seua, un 37% es va veure obligat a reduir la seua activitat mentre que en el conjunt de l'economia aquest percentatge va ser del 29%.
Una recuperació lenta però constant
Però les dades de producció de vehicles indiquen una tendència positiva. Encara que el mes de juny, les unitats produïdes són encara un 19,2% inferior al mateix volum de fa un any, la producció ha aconseguit els 210.888 vehicles, un 4.253% més que a l'abril. Segons Anfac, la progressiva recuperació del mercat europeu, que està moderant les caigudes de les matriculacions, està permetent recuperar un cert ritme productiu.
Els empresaris del sector també són moderadament optimistes, encara que la seua percepció és encara més negativa que la de la resta de sectors. Tan sols el 21% de les empreses confien recuperar-se completament a la fi d'any, és a dir, a nivells previs a la crisi, mentre que en el conjunt dels sectors, així pensa el 48% dels directius, una diferència de 27 punts percentuals. El percentatge d'empresaris del sector d'automoció que confia a aconseguir la recuperació abans de la segona meitat de 2021 és ja del 69%, sent la diferència una mica menor, de 21 punts, respecte a la mitjana de l'economia (80%).
La incertesa econòmica existent en el sector de l'automoció és la principal preocupació per al 68% dels empresaris, més que la incertesa en el conjunt del país (55%), i el temor per les pèrdues en la facturació (54%).
Per a atallar aquesta preocupacions, els empresaris del sector prefereixen ajudes públiques directes (48%), seguides per ajudes fiscals (39%), i flexibilitat laboral (37%).
Durant la crisi econòmica, les gestions de Recursos Humans, com el ERTE o la implantació del teletreball, van ser el principal repte organitzatiu al qual es van haver d'enfrontar el 86% els empresaris de l'automòbil. El 46% va triar evitar pèrdues financeres significatives i el 36%, mantindre l'empresa operativa.