Els transportistes valencians, alleujats després de la pròrroga del descompte a la gasolina
FVET alerta, no obstant això, que la situació continua sent preocupant per l'encariment de les matèries primeres i la situació econòmica
La Federació Valenciana d'Empresaris del Transport i la Logística (FVET) ha assenyalat que les mesures dirigides al sector del transport per carretera aprovades en el Consell de Ministres, que manté la bonificació de 20 cèntims al transport professional per al primer trimestre de 2023 i de 10 cèntims per al segon trimestre, són lògiques i atenen una de les necessitats del sector per a reduir l'impacte de l'escalada del preu del combustible.
Una iniciativa que esplaia l'activitat d'autònoms i petites i mitjanes empreses que són els subsectors més vulnerables davant aquests vaivens del combustible, una part essencial en la despesa del sector. A més, en aquest paquet estan inclosos tant els transports pesats com els lleugers.
FVET també destaca que el nou sistema d'aplicació d'aquestes ajudes permetrà al transportista rebre integra la bonificació mitjançant un mecanisme amb el qual ja treballa el sector a través de la devolució juntament amb les liquidacions mensuals del denominat gasoil professional.
No obstant això, FVET recorda la volatilitat del preu del combustible, que continua estant en valors elevats. De fet, molt per damunt dels preus de 2021. En el cas del gasoil d'automoció se situa un 31% més que a l'inici de l'any, el que implica per a cada transportista un sobrecost mensual d'uns 1.500 euros. Per això, estarà molt atent a l'evolució dels preus del gasoil durant l'any vinent per a veure si les mesures adoptades ahir pel Consell de Ministres han de ser revisades.
A mitjà i llarg termini, resulta fonamental per al sector l'aplicació i consolidació de la revisió dels preus dels serveis de transport en funció de la variació del preu del combustible que va ser establida per llei amb caràcter obligatori en aquest mateix any. Transportistes i carregadors han de ser molt rigorosos amb la seua repercussió, pugen o baixen els preus del combustible.
A més, l'Associació indica que la situació continua sent preocupant per l'encariment de les matèries primeres i de la compra de vehicles i la pròpia conjuntura econòmica que pot propiciar, per exemple, que es contraga el consum i, per conseqüència, descendisquen les operatives.
Davant aquest escenari que continua sent complicat, FVET continuarà treballant amb la resta de les Associacions i les Administracions públiques en la defensa del transport per carretera de la Comunitat Valenciana, un sector en el qual operen més de 15.000 empreses que aporten al voltant del 3% del PIB.