elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un tram de l'AP-7 continuarà sent gratuït en la Comunitat Valenciana fins al 15 de febrer

Un tram de l'AP-7 continuarà sent gratuït en la Comunitat Valenciana fins al 15 de febrer
    MÉS FOTOS
    Un tram de l'AP-7 continuarà sent gratuït en la Comunitat Valenciana fins al 15 de febrer - (foto 2)
    Un tram de l'AP-7 continuarà sent gratuït en la Comunitat Valenciana fins al 15 de febrer - (foto 3)
    Un tram de l'AP-7 continuarà sent gratuït en la Comunitat Valenciana fins al 15 de febrer - (foto 4)

    El ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, ha destacat hui la inversió rècord que el Govern està destinant al desenrotllament del Corredor Mediterrani, una infraestructura clau per a la connectivitat de la Comunitat Valenciana i l'impuls del tren com a columna vertebral del transport sostenible de passatgers i mercaderies.

    I és que, tal com ha assenyalat el ministre durant un esmorzar amb empresaris valencians organitzat per la Fundació Conexus a Madrid, des de juny de 2018 s'han licitat obres per 7.100 milions d'euros i s'han adjudicat contractes per 5.300 milions d'euros, que han permés que actualment estiguen en execució més de 800 quilòmetres del corredor, a més de diverses terminals logístiques i accessos portuaris.

    “Hui, el 100% del Corredor Mediterrani està en moviment. Tots els trams pendents estan en alguna fase de tramitació o en execució. Si hi ha hagut un Govern que ha demostrat de manera inequívoca la seua aposta pel Corredor del Mediterrani ha sigut este. Si algú ha treballat per a aconseguir una mobilitat sostenible i plenament interoperable i una major competitivitat per a les empreses de l'arc mediterrani i la seua àrea d'influència ha sigut esta Administració”. ha assegurat Óscar Puente.

    En este context, el ministre ha reiterat que el Corredor Mediterrani “és un projecte de país” perquè no sols serà l'eix d'unió entre Andalusia, Múrcia, València i Catalunya, si no que serà la gran artèria multimodal que enllaçarà Algesires amb Ucraïna i amb la resta de les xarxes transeuropees i la seua finalització tindrà una gran repercussió en la mobilitat i la sostenibilitat i en el desenrotllament econòmic i social de la regió i el país, tal com l'ha tingut la posada en marxa de la línia d'alta velocitat entre Madrid i València.

    Esta connexió ferroviària de 391 km, 438 km si s'inclou Albacete, va permetre triplicar la mobilitat entre tots dos destins, intensificant les relacions comercials, enfortint la indústria turística i els viatges d'empresa, facilitant la conciliació familiar i reduint les emissions de C02.

    Gratuïtat AP-7 Circumval·lació d'Alacant

    La forta aposta pel desenrotllament del Corredor Mediterrani està en línia amb el compromís del Ministeri i el ministeri amb el desplegament de les infraestructures i la millora de la mobilitat a la Comunitat Valenciana. Un compromís que ha portat al ministre a anunciar que la gratuïtat dels peatges de l'AP-7 Circumval·lació d'Alacant es prorroga fins al 15 de febrer de 2025.

    “Hui mateix, 1 d'octubre, s'ha reunit la Comissió de Seguiment que avalua els resultats de la mesura i s'ha aprovat prorrogar quatre mesos més”, ha assegurat el ministre.

    I és que, malgrat que les primeres dades mostren un efecte positiu de la gratuïtat, el Ministeri necessita continuar arreplegant dades i analitzant-los per a construir un model de trànsit que permeta quantificar els beneficis socioeconòmics que suposa llevar el peatge en termes de reducció de temps de recorregut i en externalitats com l'accidentalitat, el soroll i les emissions.

    Les primeres dades apunten al fet que la mesura està ajudant a complir l'objectiu de descongestionar l'A-70, ja que s'han vist descensos del trànsit (IMD) del 10-12% en el tram de l'autovia al nord de l'enllaç amb l'A-31, gràcies a que els trànsits de llarg recorregut i les mercaderies s'estan desviant per l'AP-7.

    El trànsit de la Circumval·lació d'Alacant pràcticament s'ha doblegat, observant-se un increment molt més intens de vehicles pesants que lleugers i sent més atractiva per al llarg recorregut que per al curt. Pese a l'increment del 95% registrat en les primeres anàlisis, atés que la carretera estava clarament infrautilitzada (entre 6.000 – 10.000 vehicles/dia), esta pujada no afecta al nivell de servici de la via.

    Així, mancant continuar analitzant l'evolució del trànsit, tot apunta al fet que la mesura és encertada ja que s'aprecia un transvasament del trànsit, contribuint a millorar les condicions de circulació i la seguretat viària en l'A-70.

    Com l'A-70 és una via quasi al màxim de la seua capacitat i que té fluxos inestables, estes reduccions de trànsit s'observa que estan produint una millora apreciable de les velocitats de recorregut, en evitar situacions de congestió.

    Impulsar els Ports

    Durant la seua intervenció en l'esmorzar organitzat per la Fundació Conexus, el ministre ha aprofitat per a destacar les importants actuacions que s'estan impulsant des del Ministeri per a millorar la connectivitat i la logística de la Comunitat Valenciana i impulsar un transport de mercaderies intermodal sostenible, amb el tren i els ports en el centre.

    En este punt, ha recordat que en menys d'un any s'ha licitat, adjudicat i està a punt de posar-se la primera pedra de la Terminal Nord Port de València i que la setmana passada l'Autoritat Portuària va aprovar la licitació de la concessió per a explotar la futura terminal nova.

    “Parlem d'una inversió 656 milions per part nostra, que inclou la construcció d'una nova terminal de contenidors i la major terminal ferro-portuària d'Espanya, tot això sota estrictes criteris de sostenibilitat mediambiental. Estem parlant d'un projecte ecològic que s'autoproveirà íntegrament amb energies netes”, ha assenyalat Óscar Puente.

    L'ampliació es desenrotllarà en col·laboració amb el sector privat, per la qual cosa la inversió total superarà els 1.600 milions d'euros, la major de la història del sistema portuari espanyol. El projecte canviarà radicalment la situació actual, en la qual el 92% dels trànsits terrestres del port encara es realitzen per carretera.

    En este sentit, serà decisiva l'autopista ferroviària Madrid-València, la primera posada en servici, que captarà el trànsit de 10.000 camions a l'any amb el que evitarà l'emissió de 16.000 tones de CO₂ a l'atmosfera. Permetrà, a més, la connexió amb les autopistes marítimes que unixen València amb els ports del Mediterrani.

    La connectivitat ferro-portuària és el factor determinant que marcarà el desenrotllament dels ports en les pròximes dos dècades ja que enfrontem el repte de pujar les mercaderies al tren sense asfixiar la capacitat dels ports espanyols i en particular dels ports valencians. “Per això, com saben, també tenim obres d'accessos en els ports de Castelló, Sagunt i estem planificant els d'Alacant”, ha asseverat.

    Accelerar el Corredor Mediterrani

    Respecte al fort impuls que el Ministeri està donant al desenrotllament del Corredor Mediterrani en els últims anys, cal destacar que només en l'últim any, entre setembre de 2023 i setembre de 2024, la licitació ha aconseguit els 1.420 milions d'euros i la inversió és constant a un ritme de 20 milions d'euros a la setmana. Això ha permés que a 31 d'agost d'enguany s'hagen executat obres per import de 3.920 milions.

    Amb elles, s'ha emportat l'alta velocitat a ciutats com Granada, Elx, Orihuela i Múrcia, s'ha construït la variant de Vandellós, la variant entre Xátiva i el Nus de l'Alzina i hem finalitzat el tram Riu Andarax-El Puche de la connexió Murcia-Almería, en la construcció de la qual s'avança a bon ritme.

    Respecte a les licitacions, es pot destacar en els últims mesos el de les de les obres de via i electrificació de L'Alzina-Alacant per a la implantació de l'ample estàndard per 154,5 milions d'euros. Inclourà la remodelació del túnel d'Elda, una de les actuacions més complexes quant a adaptació d'infraestructures.

    O per, exemple, la licitació de les obres d'adaptació de gàlibs en el tram Bobadilla-Algesires per 63 milions d'euros, clau per a la posada en servici de l'Autopista Ferroviària Algesires - Saragossa, adjudicat a l'abril del 2024.

    Pujar