elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Torrevieja i el seu llenguatge universal, les Havaneres

Torrevieja i el seu llenguatge universal, les Havaneres
  • Entre el 17 i el 23 de juliol la ciutat acull el 63é Certamen d'Havaneres i Polifonia de Torrevieja

  • Una trobada musical de prestigi internacional que reunirà a 600 coralistas internacionals

MÉS FOTOS
Torrevieja i el seu llenguatge universal, les Havaneres  - (foto 2)
Torrevieja i el seu llenguatge universal, les Havaneres  - (foto 3)

Qui haja vist l'òpera Carmen haurà escoltat la meravellosa havanera de Bizet. Un delit acústic i un autèntic plaer auditiu que eriça el bell i teletransporta a l'oient a la Cuba del segle XIX amb eixe cant dolçàs i suggeridor al mateix temps que melancòlic i evocador. Perquè esta mateixa sensació és la que cada estiu experimenten els afortunats que assistixen al Certamen d'Havaneres i Polifonia de Torrevieja, un referent mundial del cant coral i que enguany celebrarà la seua 63é edició entre el 17 i el 23 de juliol.

La localitat alacantina es prepara per a acollir este certamen de prestigi internacional i en el que participaran vint corals d'alta qualitat musical procedents d'Argentina, Espanya, Filipines, Indonèsia, Letònia, Polònia, Rússia, Sèrbia i Ucraïna. I per si no fóra poc esta edició serà la més internacional fins a la data gràcies als 600 coralistas d'una desena de països diferents que competiran per emportar-se un del que aclama reconeixements.

I és que esta trobada està considerada com una dels més importants del seu gènere a nivell mundial. Un reconeixement que s'ha anat llaurant any a any en les seues 63 edicions i així ho han reconegut els professionals i directors de cors més importants de tot el món que han passat pel seu escenari. També dóna bo compte d'això la seua declaració d'Interés Turístic Internacional atorgat en 1994 pel Ministeri així com la Medalla al Mèrit Cultural que va rebre en 2005 per part de la Generalitat.

Quan, on i com

En total s'oferiran set vetlades: la gala inaugural (17 de juliol) a càrrec del Cor de Veus Greus de Madrid, que interpretarà exclusivament havaneres en homenatge a compositors i músics del gènere com Ricardo Lafuente, Jesús Romo o José Pagán. A esta jornada li seguiran quatre dies de concurs (18, 19, 20 i 21 de juliol), la gran gala coral i entrega de premis (22 de juliol) i la clausura (23 de juliol) amb l'actuació dels cors locals i la interpretació dels himnes per part de la Unión Musical de Torrevieja.

I per als que ja han viscut alguna vegada esta experiència musical a Torrevieja atents a les novetats d'esta edició perquè es va a invertir l'orde de les vetlades per a iniciar el Certamen amb l'actuació dels cors locals i la interpretació dels himnes, i concloure amb l'entrega de premis.

L'alta qualitat musical del Certamen es mesurarà per un jurat de no menys qualitat compost per cinc personalitats de la música coral que destaquen pel seu alt nivell tècnic i el seu prestigi internacional: Juan Pablo de Juan Martín (Espanya), que exercirà com a president, Antonio Abreu Lechado (Espanya) , Andrea Angelini (Itàlia) , Cecilia Espinosa Arango (Colòmbia) i Julia Foruria (Espanya).

La venda d'entrades i abonaments serà fins al 15 de juliol en les oficines del Patronat Municipal del Certamen Internacional d'Havaneres i Polifonia de Torrevieja, de dilluns a divendres. I per als més ressagats també es vendran entrades en les jornades del Certamen (a partir del 18 de juliol). Serà en la taquilla del Teatre Municipal en horari de 10 a 13.30h i de 18 a 23h.

Especial menció també a l'havanera obligada que enguany serà 'Són els teus ulls' en homenatge als seus autors Andrés Moreno i Ricardo Lafuente. També es pretén honrar amb esta peça a totes les persones de Torrevieja que troben en l'havanera un refugi per a l'enyorança i nostàlgia que senten al viure fora de la ciutat.

Una història musical lligada a L'Havana

Perquè els veïns de Torrevieja senten molt seua esta dansa originària de la capital de Cuba. No en va es remunten els seus orígens a 1955 en el que es va inaugurar el Certamen d'Havaneres de Torrevieja. El 7 d'agost d'eixe any van sonar per primera vegada les havaneres en el desaparegut escenari del Passeig Vista Alegre. Des de llavors han passat pel certamen participants dels cinc continents i molts d'ells ho han fet l'històric recinte de les Eres de La Sal. Es tracta d'un punt emblemàtic -recinte en què durant dos segles es va emmagatzemar la sal de les seues llacunes- i que és testimoni cada any de la força dels coralistas i directors així com de l'emoció que desprén el públic apassionat.

De fet, una de les últimes activitats impulsades pel Patronat ha sigut la creació de l'Escola Coral Municipal amb l'objectiu de fomentar entre els més menuts la passió per la música coral. Esta coral s'ha convertit en un el reflex de la interculturalitat de la ciutat, perquè la componen xiquets i jóvens procedents de diverses parts del món com Rússia, Xina, antigues repúbliques soviètiques o diferents països llatinoamericans.

D'esta manera, la música, a més d'assegurar el reemplaçament de les actuals formacions corals i consolidar la continuïtat de la tradició coral local, és una ferramenta d'integració així com de difusió i ensenyança de l'espanyol.

Pujar