Compromís: "L’Ajuntament de Torrent incompleix el Pla Integral de Residus valencià"
Compromís per Torrent denuncia irregularitats i falta de previsió en la gestió dels residus municipals
Pau Alabajos: “La recollida selectiva dels residus és cabdal en la lluita contra el canvi climàtic i la protecció de la salut ambiental i humana”
El 5 d’abril de 2019 entrà en vigor el Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana, PIRCV. Aquest Decret de la Conselleria de Canvi Climàtic i Medi Ambient ordena, als municipis de més de 50.000 habitants censats, a implantar la recollida selectiva de bioresidus a partir del 31 de desembre de 2019, una obligació mediambiental que s’està incomplint a la capital de l’Horta Sud.
Els diferents governs municipals de Torrent no han implantat sistemes de reciclatge que permeten separar els residus orgànics, o bioresidus, dels inorgànics, també anomenats com a resta.
Així, des de Compromís per Torrent es denuncia que l’anterior corporació municipal, governada pel Partido Popular, va instal·lar els contenidors soterrats retolant-los com a orgànics, quan en realitat aquestos recipients també arrepleguen totes les deixalles inorgàniques de les llars, com mocadors usats, joguets, biberons, xopets, utensilis de cuina, bolquers, objectes ceràmics, arena per a mascotes, pèl, pols, burilles, etc; que no es poden usar per a fer compostos.
Alabajos ha explicat que lluny d’apostar pel reciclatge, com una eina fonamental per a lluitar contra el canvi climàtic, els governs posteriors del PSOE han continuat amb les mateixes mancances que l’anterior alcaldessa del PP Amparo Folgado. El moment més surrealista del reciclatge a Torrent va succeir al 2012, quan l’Ajuntament, a proposta de la pròpia Folgado, va regalar 10 contenidors d’orgànic al municipi de Macastre mentres que la ciutat on governava no disposava d’aquest tipus de reciclatge separatiu.
A més a més i segons les darreres dades publicades pel portal municipal OPEN DATA, l’Ajuntament compta amb 297 contenidors de vidre per a tot el terme municipal, mentre que el PIRCV obliga, a partir de l’1 de gener del 2020, a col·locar 1 contenidor per cada 204 habitants, el que suposa que Torrent hauria de comptar amb 405 contenidors atenent el fet dels 82.208 habitants amb que tancà el cens de 2019.
A més, des de Compromís es denuncia que l’actual projecte de pressupostos, presentat per Jesús Ros, no contempla cap mesura d’adaptació a l’esmentat Pla Integral de Residus, que addicionalment obligarà, a partir de l’1 de gener de 2021, a què Torrent a compte amb un Pla Local de Residus i un servei de recollida porta a porta almenys per als bioresidus i envasos lleugers, a més de 4 educadors mediambientals a jornada completa per a orientar i informar sobre el nou sistema de reciclatge tant a la població com a les empreses i comerços locals.
L’emergència climàtica ha estat decretada per la Generalitat Valenciana i posteriorment per l’Estat Espanyol, però no obstant això el govern de Ros considera que a Torrent no li afecta, ha conclòs Alabajos.