Torreblanca ha tardat 10 mesos a retirar la placa del “General Varela” malgrat l'acord plenari de desembre de 2018
La placa del militar franquista imputat pòstumament pels delictes de detenció il·legal i crims contra la humanitat s'ha pogut observar fins a aquesta setmana per tots els viatgers que creuen el municipi per la N340
El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, va presentar un requeriment oficial a l'ajuntament de Torreblanca el passat maig de 2018, al figurar en el municipi un carrer dedicat al General Varela, tant en el registre de l'Institut Nacional d'Estadística com retolat amb una placa metàl·lica, visible per a més escarni des de la N340 que creua el municipi.
Arran d'aquest escrit, es va iniciar un expedient per part de l'ajuntament al juny de 2018 en el qual es desconeixia la data de col·locació d'aquesta placa, i s'al·legava que eixa denominació no apareixia en el cadastre. Aquest informe apuntava a la conveniència de retolar aquest carrer amb el nom de “Camí Cova Fumà” i retirar la placa. Aquesta proposta va ser elevada a ple, i en 20 de desembre de 2018, amb el vot favorable de tots els partits excepte del PP que es va abstindre, es va acordar procedir al canvi de nom i retirar l'antiga retolació, i traslladar l'acord de la nova denominació a l'INE, Cadastre, Registre de la Propietat, Correus i resta d'organismes competents.
Malgrat haver passat deu mesos, la placa va continuar al carrer a ulls de tota la gent que creuava el municipi, fins que aquesta setmana passada, la portaveu de Compromís al Torreblanca, Miriam Pañella, va presentar una moció d'urgència en el ple, per a fer complir amb l'acord de 2018. Gràcies a aquesta moció, la placa es va retirar immediatament ( i després segon acord plenari) .
El General Varela va ser un dels generals colpistes que van organitzar el colp d'estat de 1936, va ser el responsable de l'ocupació i massacre de diverses capitals andaluses, i segons diverses fonts, arribant a afirmar a l'agost de 1936 el mateix Varela que «a Cadis no deixarem un republicà ni ningú que faça olor d'esquerra amb vida». Va ser un dels trenta-cinc alts càrrecs del franquisme imputats per l'Audiència Nacional en el sumari instruït per Baltasar Garzón, pels delictes de detenció il·legal i crims contra la humanitat comesos durant la Guerra Civil Espanyola, no va poder ser processat en comprovar-se que aquest havia mort en 1951.
La portaveu de Compromís a Torreblanca, Miriam Pañella, ha mostrat la sorpresa per la falta d'acció del govern municipal “retirar una placa no tenia cap cost econòmic i era tan senzill com donar les ordres a les brigades municipals. No es tractava a més d'un capritx polític, sinó de complir amb una llei en vigor des del 2007, que deixa clar que s'han de retirar les plaques amb nomenclatura franquista. És una vergonya que malgrat haver estat 11 anys amb l'excusa del desconeixement de la seua existència, (malgrat estar a la vista de tot el món), ara s'ha estat incomplint fins i tot el mandat del ple i ens ha tocat tornar a insistir. No entenem aquest desinterés. Ara, després d'una segona petició de Compromís, després d'un segon acord plenari, la placa ha sigut retirada. La llei està per a complir-la i els acords dels plens també”
Mulet ha afirmat que aquest cas concret serveix per a demostrar la hipocresia del PSOE respecte a la memòria històrica “justament mentre han fet de l'exhumació de la mòmia del dictador una espectacle mediàtic, en els municipis on governen han demostrat fins a quin punt els és igual esborrar el franquisme, a Torreblanca hem hagut d'insistir i insistir perquè el desinterés era total. Per desgràcia, en la nostra campanya per a esborrar llista de carrers franquista a Espanya, hem trobat massa alcaldes del PSOE que fins i tot s'han negat a complir amb aquesta llei”