elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Teulada Moraira àmplia el servei d'atenció psicològica per al tractament de les addiccions

  • La UPCCA programa activitats de prevenció de l'addicció en centres educatius i amb les famílies

Teulada Moraira, 6 de febrer de 2020. L'Ajuntament de Teulada *Moraira ha ampliat enguany el servei d'atenció psicològica per al tractament de les addiccions davant l'augment de la demanda. La Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Adictives (UPCCA) de Teulada és un servei subvencionat anualment per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, amb l’objectiu d’atendre la problemàtica de les drogodependències en diferents àmbits: escolar, familiar i comunitari.

La gestió de la UPCCA de Teulada Moraira i l'execució de les activitats programades, depenen del departament de Joventut i compta amb les següents activitats preventives: servei d'atenció psicològica específica com a tractament de les diferents addicions, com l'alcoholisme i el consum de marihuana; xarrades en Família: amb la col·laboració amb l'AMPA de la IES,  s'ofereix un espai de diàleg per a tractar sobre temes com les drogodependències, el bullying en les xarxes, les cases d'apostes i els adolescents o la diversitat sexual i finalment sessions de prevenció dins de les aules sobre drogues, noves tecnologies i sexualitat en els cursos 5é i 6é de primària, 1r, 2n i 3r l'ESO.

En l'àmbit escolar, d'octubre fins a maig, conjuntament amb els equips directius de cada centre, es programen les sessions de prevenció dins de les aules, amb el següent contingut per cursos:

5é: Autoestima i hàbits saludables.

6é:

- Presa de decisions, entrenament en els passos que han de seguir per a poder dir "no" enfronte a la pressió de grup. Canviar pensaments negatius en positius.

- Noves tecnologies: com fer un bon ús.

- Xarrada de sexualitat: afecte i sexualitat, "no és no".

1ºESO:

-Conceptes bàsics sobre drogodependències (addicció, tolerància, abús, dependència...).

Efectes drogues legals i il·legals, conseqüències del consum.

Presa de decisions: analitzar les possibles conseqüències de les nostres decisions, per a poder triar fent front a la pressió de grup. Tècniques assertives.

- Noves tecnologies: recomanacions d'ús.

2ºESO:

-Programa de prevenció de drogodependències denominat UNPLUGGED, es tracten temes com a factors de risc i protecció, expressió de sentiments, resolució de problemes i autoestima.

- Taller contra l'assetjament escolar NO+BULLYING, es tracta d'un espectacle de ball modern on s'escenifique situacions d'assetjament escolar. En acabar, es comença un diàleg amb l'alumnat per a intercanviar experiències.

3ºESO:

- Xarrades sobre alcohol i cànnabis: desmuntar mites com que amb l'alcohol pots fer més amics i lligar més, o que el cànnabis no és tant. Ridiculitzar el consum mitjançant la comparació entre motius per a consumir i motius per a no fer-ho. Binge-drinking (consumir molt d'alcohol en poc temps), coma etílic.

- Taller d'educació emocional per a desenvolupar la intel·ligència emocional mitjançant la dramatització.

- Prevenció noves tecnologies: un expert en Instagram i màrqueting digital s'encarregarà de donar consells per a fer un us correcte de les aplicacions més conegudes, xarxes socials i advertir sobre els perills de les apostes en línia.

- En el grup de PEMAR, oferim un taller per a joves emprenedors que ajuda a l'alumnat a creure en les seues capacitats i així millorar el seu rendiment acadèmic.

També participaran en un taller d'educació sexual

“Voldríem, primer de tot, disculpar-nos amb la ciutadania, perquè aquest servei tan important ha estat aturat des del mes de maig. Quan entrarem a governar el servei havia conclòs i havia de reprendre's al setembre, però l'anterior Equip de Govern no va deixar previsió pressupostària i va ser molt difícil posar-ho en marxa de nou”, ha comentat el regidor de Joventut, Aitor Llobell.

“Per a l'Ajuntament és una prioritat aquesta unitat, i per això enguany no sols funcionarà com el cap a abans, sinó que s'han augmentat les hores d'atenció, perquè eren molt demandades. Estem preocupats davant l'augment de consum de certes substàncies en la població i per això treballem a previndre i actuar. A més, estem estudiant accions per a previndre l'alcoholisme en l'àmbit festiu”, ha finalitzat Llobell.

Pujar