Temps per a impulsar la mobilitat sostenible: potencien l'ús de la bici i reforcen la seguretat en FGV
La Generalitat treballa en una estratègia per a impulsar la mobilitat amb la construcció de vies de ciclovianants i apostant per una major seguretat en el transport públic
El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha anunciat en Les Corts que "la Generalitat està treballant en l'elaboració d'una estratègia d'impuls a la mobilitat sostenible que permetrà construir la mobilitat del futur en la Comunitat Valenciana i contemplarà les particularitats de les diferents ciutats i municipis, tant metropolitans com rurals".
Aquest és un dels eixos d'actuació que el conseller ha presentat en la Comissió d'Obres Públiques, Infraestructures i Transports de les Corts, on ha comparegut per a informar sobre les línies generals a desenvolupar per la Conselleria durant el període de desescalada, sol·licitada a petició pròpia, així com per a informar sobre les actuacions dutes a terme pel seu departament a conseqüència de l'alarma sanitària de la COVID-19.
En opinió del conseller, "és un moment perfecte per a adoptar mesures per a una planificació de la mobilitat amb perspectiva de gènere, sostenible i eficient i, per això, hem encarregat un estudi sobre a la Càtedra de Transport i Societat de la Universitat Politècnica de València, per a avaluar com han canviat les pautes de mobilitat en les setmanes de pandèmia, i tindre un diagnòstic sobre el qual construir la mobilitat del futur en la nostra Comunitat".
Per a Arcadi España, "hem de pensar aquesta nova mobilitat en temps de pandèmia apostant per un transport públic, eficient, segur i sostenible; ajudant el transport motoritzats a transitar cap a formes més sostenibles, i potenciant altres mitjans com la bicicleta, el patinet o anar a peu".
Pla d'Impuls a la bicicleta i el patinet
En aquest sentit el conseller ha destacat el Pla d'Impuls a la bicicleta i el patinet, que "contemplarà un paquet de mesures que incentivarà el seu ús i servirà per a reactivar en certa manera el comerç minorista". Entre aquestes mesures ha ressaltat una línia d'ajudes directes a la compra de bicicletes i patinets de fins a 250 euros, i ajudes per a kits d'electrificació, per al que s'ha destinat 500.000 euros. Un altre repte que ha plantejat "és connectar els nostres municipis, recuperar l'espai per a vianants i ciclistes i fer els trajectes amb bicicleta i patinet més segurs".
Així, en col·laboració amb els ajuntaments, "avançarem en l'urbanisme tàctic, que implica reassignar l'espai de carrers per a afavorir a vianants i ciclistes, condicionarem itineraris d'horta aprofitant molts camins per a connectar municipis i impulsarem la construcció d'itineraris ciclopeatonals", ha indicat, i ha insistit en la necessitat de treballar per a establir mesures de flexibilitat horària per a diluir les aglomeracions en el transport en hora punta.
Mesures de seguretat en FGV
Així, en FGV s'ha establit un reforç en els dispositius de seguretat per a garantir l'obligació d'utilitzar la màscara que comptarà amb la col·laboració de les forces de Seguretat. També s'han disposat dispensadors de gel hidroalcohòlic en les estacions de Metrovalencia i TRAM d'Alacant, així com a l'interior dels combois, i en els vehicles del TRAM de Castelló i s'han senyalitzat els seients de manera alterna per a facilitar que els viatgers i viatgeres es distribuïsquen a l'interior de trens i tramvies mantenint la distància de seguretat.
A partir d'aquest dimecres, ha avançat el conseller, "es col·locaran vinils en les andanes per a recordar la distància de seguretat mentre s'espera el tren, així com l'obligatorietat de l'ús de màscares, i estem senyalitzant corredors i andanes, per a marcar el sentit de la marxa i la distància de seguretat". Finalment, FGV està treballant en el desenvolupament d'un projecte que permetrà establir la limitació d'accés a trens que puguen superar l'aforament previst, i informar les persones usuàries a través de megafonia i de la instal·lació de pantalles en les principals estacions.
D'altra banda, el conseller s'ha referit les mesures per a "cuidar als que ens cuiden", com els 10.000 bons perquè el personal sanitari, farmacèutic i d'atenció social puga viatjar de manera gratuïta en Metrovalencia, TRAM d'Alacant i Metrobús; els 229 taxis gratuïts per al personal sanitari i amb la col·laboració de diferents empreses hoteleres, i de la mà de les conselleries de Sanitat i Justícia, el poder disposar de més de 4.000 places hoteleres.
Petició d'un fons d'ajuda al transport públic
També ha ressaltat la petició al Govern d'Espanya de la creació d'un fons específic per a ajudar al transport públic davant la caiguda de la demanda, i la creació d'un Fons d'Infraestructures de Mobilitat per a impulsar la creació d'ocupació després de la crisi de la COVID-19. "Un fons -ha explicat- amb recursos europeus, estatals i autonòmics, per a millorar les infraestructures i afavorir l'ocupació amb criteris de sostenibilitat".
En la seua intervenció, Arcadi España ha manifestat que és un moment per a canviar l'enfocament i tindre en compte la importància de disposar de reserves per a garantir el proveïment en situacions de crisis i ha indicat que "estudiarem la possibilitat de comptar amb magatzems propis per a les reserves estratègiques de material sanitari i de primera necessitat en cada província de la Comunitat".
El conseller ha afirmat que es continuaran impulsant mesures que reforcen la seguretat i la higiene, per a garantir el control de la malaltia en la desescalada. Referent a això, ha recordat les diferents resolucions que s'han dictat orientades a la reestructuració dels serveis de transport ferroviari i per carretera de competència de la Generalitat, amb el triple objectiu d'adaptar-lo a la caiguda de la demanda, protegir als treballadors i treballadores i establir mesures de seguretat i neteja addicionals.
A més, ha plantejat que "hem d'orientar el model urbanístic cap a un urbanisme productiu" i s'ha referit al decret aprovat pel Consell que regula les entitats col·laboradores en matèria de verificació i control (ECUV), "atenent una reivindicació fonamental del sector de la construcció i del municipalisme", i que suposa una eina per a reduir terminis per a concedir llicències i autoritzacions municipals". Sobre aquest tema, Arcadi España, ha destacat que "l'obra pública, també serà un sector fonamental en la recuperació econòmica per l'efecte d'arrossegament que té sobre altres sectors econòmics".