El temporal deixa quatre morts i pèrdues milionàries a la Comunitat Valenciana
El temporal abandona el Llevant però deixa darrere seua unes conseqüències de què tocarà fer balanç. Les més greus, les quatre persones que han mort a la Comunitat Valenciana des que el divendres començara l'alerta per mal temps.
Hi han hagut desbordaments de rius, tall de desenes de carreteres, pèrdues milionàries de cultius, suspensió de classes, inundacions en desenes de localitats i hui encara romandran unes quantes localitats sense classes. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ja ha anunciat que el Consell aprovarà ajudes per a pal·liar els danys.
En total han sigut quatre les víctimes que s'ha cobrat este temporal. L'última, esta passada nit a Enguera, la d'un home de 76 anys després del seu cotxe fora arrossegat pel corrent en una rambla. A més, un home de 57 anys va ser trobat en una cova de Xàtiva pels servicis d'emergència i amb símptomes de hipotermenia. Va morir hores després en l'hospital.
A estes morts se sumen la de dissabte passat quan un home de 76 anys va ser arrossegat per un torrent així com la defunció divendres passat a Castelló d'un jove de 30 que va caure amb el seu cotxe en una séquia.
Volta progressiva a la normalitat
Este dimarts ja s'ha représ tot el tràfic de trens després que en els últims dies es produïren talls per inundacions i caiguda d'arbres encara que seguixen els problemes de circulació en algunes carreteres secundàries. Els ports de València, Sagunt i Gandia també s'han anat reobrint al llarg de la nit i de la matinada.
La Comunitat Valenciana torna a la normalitat després que en tan sols tres dies s'haja acumulat la mateixa quantitat de pluja que pràcticament s'arreplega en tot l'any. El cas més clar és el de Torrevieja, on ha plogut més en quatre dies que en 2016: 151,1 mm en comparació amb els 127,5 mm que es van arreplegar en tot l'any passat.
Encara que si cal parlar de grans xifres és, sens dubte, Beniarrés la localitat protagonista. En tot en temporal s'han arreplegat 433,2 litres per metre quadrat tal com han informat fonts de l'Agència Estatal de Meteorologia. Li seguixen Pinet amb 398,6 l/m2, Orba amb 379.7 l/m2, Barx amb 365.4 l/m2, Millena amb 356.0 l/m2 i la Vall de Laguart amb 332.8 l/m2.
Suspensió de classes
I encara que este dimarts ja hi no hagut alerta ni avís per pluges o vent hi ha alguns ajuntaments que han mantingut el tancament de les aules. A Albalat de la Ribera, Alberic, Alzira, Benicull, Benimuslem, Bigastro, Cortes de Pallars, Cullera, Fortaleny, Oriola, Polinyà del Xúquer, Riola i Sueca els xiquets no han anat hui a classe.
Tampoc ho han fet els alumnes del CEIP González Gallarda a Alaquàs, del CEIP Ciutat del Mar a Torrevieja, del CEIP Reis Catòlics així com del CEIP Verjurat dels Desemparats, ambdós en la localitat de Silla. Este dilluns van ser més de 140 els municipis que van suspendre les seues classes.
Desbordament de rius
Unes pluges que van desbordar el Xúquer en la seua confluència amb l'Albaida al seu pas per Alberic. Les conseqüències, centenars de camps negats i la pràctica totalitat de la Ribera en suspens a l'espera del que podia succeir. Perquè durant tot el dia d'ahir es va mantindre l'alerta per risc imminent de desbordament d'este riu encara que finalment tot va quedar en un esglai sense més desbordaments en les localitats d'Alzira, Sueca o Algemesí.
El Clariano també es va desbordar el que va causar el desallotjament de diversos veïns a Ontinyent. A més també es van produir desallotjaments a Oriola i Torrevieja, una zona que ha sigut de les més assotades per este temporal.
Ajudes per als afectats
El president de la Generalitat ja ha anunciat que el Consell aprovarà un paquet d'ajudes per als municipis afectats. Serà divendres que ve quan s'aproven estes mesures per a pal·liar els danys originats i a més, tal com ha assegurat Ximo Puig, també es demanarà ajuda al Govern central.
"Anem a avaluar tot el que ha passat i, en funció d'eixa anàlisi, prendrem mesures per a sol·licitar la col·laboració del Govern d'Espanya i fer front a les situacions més complicades que s'han produït en algunes zones i que han deteriorat infraestructures viàries o un altre tipus d'infraestructures fonamentals", ha subratllat el president.
Pèrdues milionàries en el camp
I és que tot i que encara és prompte per a fer balanç de les pèrdues, s'apunten com a milionàries. L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) , després d'efectuar una primera valoració sobre la incidència de les tempestats, estima que el valor dels desperfectes ocasionats en l'agricultura i la ramaderia valencianes se situa "en torn a 172 milions d'euros".
Segons esta associació, els cítrics i les infraestructures agràries han sigut els més perjudicats. En el cas dels cítrics, el 40% de la producció de mandarines de mitja estació que encara no havia sigut recol·lectada es dóna per perduda "en la seua pràctica totalitat".También el vent ha tirat molts fruits al sòl. El valor econòmic d'eixa collita de mandarina la comercialització del qual resultarà "impossible" pels motius apuntats supera els 50 milions d'euros.