elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El telèfon 1 1 2 de la Comunitat Valenciana ha atès 1.251 telefonades relacionades amb situacions de risc per violència de gènere

    El telèfon d'emergències 112 de la Comunitat Valenciana ha rebut, des de l'1 de gener fins al 16 de novembre d'aquest any, 1.251 telefonades que tenen relació amb situacions de risc per violència contra la dona i que han estat identificades i ateses de manera prioritària.

    El servei d'emergències de la Generalitat atén les telefonades de casos de violència de gènere en situació d'emergència derivades des del telèfon d'atenció 016, des del servei d'Atenció i Protecció per a Víctimes de la Violència de Gènere ( Atenpro) de Creu Roja i des dels Centres Dona 24 hores, gràcies als acords aconseguits amb els tres. Les telefonades ateses per derivació del 016 han estat 428, les dels Centres Dona 24 hores, 43 i les del servei Atenpro, 780.

    El protocol d'atenció a les dones incloses al programa de Creu Roja permet donar una resposta preferent i immediata a les dones víctimes. Des del telèfon 1 1 2 es facilita a Atenpro un número especial a través del que es comuniquen les situacions d'emergència i, des d'aquest servei es proporciona al telèfon 1 1 2 Comunitat Valenciana els números de les seues usuàries amb l'objecte de tenir-les identificades, i poder establir criteris que prioritzen la seua atenció. Gràcies a aquest conveni, Creu Roja facilita cada quinze dies una base de dades actualitzada de les dones incloses en el servei telefònic Atenpro.

    Respecte de 2016 s'ha produït un descens en 170 telefonades. El més significatiu s'ha produït en les derivades del 016 (385) mentre que dels Centres Dona 24 hores és només de 15. Per contra, han augmentat significativament les ateses des del servei Atenpro (230).

    En aquest sentit, el director de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, ha destacat que "la Generalitat està intensificant les accions, les dones han de ser conscients que tenen a l'Agència de Seguretat pendent d'elles i que, les que es troben en situació de perill real i ja estan identificades com a víctimes, reben una resposta immediata, preferent i adequada sense posar en risc la seua integritat".

    Més formació per a la Policia Local i seguretat privada

    L'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències a través del Ivaspe ha intensificat la formació a la Policia Local. Al diploma de especialista en matèria de violència de gènere per a policies locals realitzat en 2016, amb una durada de 220 hores, s'ha afegit en 2017 el curs 'Policia local i violència de gènere: la víctima com a centre de la intervenció', gràcies al conveni signat amb la Diputació de València, que ha permès realitzar una formació homologada a 449 agents de la policia local de la província de València.

    En 2018 està previst el títol d'Expert en Violència de Gènere junt amb la Universitat d'Alacant i una Jornada de Sensibilització sobre violència de gènere per a personal de Seguretat. Organitzada per la Policia de la Generalitat a iniciativa de l'Empresa Clece i la seua Fundació Social que està dirigida a personal de seguretat pública i privada que realitzen la custòdia d'edificis públics, que presta els seus serveis en conselleries, hospitals i universitats amb l'objectiu d'estimular la detecció precoç de símptomes i característiques més generals de les víctimes d'aquests fets i poder realitzar reducció de danys i prevenir fets més greus.

    Pujar