elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La taxa de mortalitat entre els conductors joves de la Comunitat Valenciana baixa un 50% en l'última dècada

La taxa de mortalitat entre els conductors joves de la Comunitat Valenciana baixa un 50% en l'última dècada
  • Aquest canvi de tendència s'accentua més si es compara amb generacions anteriors, en els últims 30 anys, els accidents de trànsit han passat de suposar el 31% dels morts a ser el 17%

Imprudències a el volant en les nits de festa, consum d'alcohol i drogues, excés de velocitat ... La imatge que des de fa dècades s'ha vingut donant dels conductors més joves ja forma part de l'imaginari col·lectiu de la societat espanyola. No obstant això, malgrat el arrelat de l'estereotip, les dades comencen a desmentir aquesta creença, revelant conclusions molt sorprenents, ja que, segons les estadístiques de la DGT, els conductors de 18 a 29 anys són el grup que millor ha evolucionat en matèria de seguretat viària en l'última dècada.

De fet, malgrat que tots els grups d'edat assenyalen als joves com el col·lectiu més imprudent i inexpert a l'hora de posar-se a l'volant (50% a la Comunitat Valenciana, gairebé 10 punts més que la mitjana nacional) ja que, proporcionalment , tenen més accidents que la resta de grups d'edat (+ 37% en els últims 10 anys), els conductors de 18 a 29 anys han experimentat un canvi radical a causa, fonamentalment, al seu major respecte a les normes ia la modificació dels seus hàbits de mobilitat.

En aquest sentit, la seva taxa de mortalitat ha registrat un descens de l'41% en l'última dècada, el que els consolida com el grup d'automobilistes amb menys conductors morts respecte els seus propis accidentats (0,5%). A la Comunitat Valenciana, el descens també ha estat notable, aconseguit el 50% en els últims 10 anys.

Aquest canvi s'accentua encara més si comparem les dades actuals amb els de generacions anteriors, ja que, en termes relatius, el 1989 els accidents de trànsit causaven el 31% el total de les morts entre els joves, mentre que 30 anys després (2019 ) aquest percentatge amb prou feines arribava a l'17,7%, el que suposaria haver salvat al voltant de 35.000 vides. L'evolució de la lesivitat també llança bones dades per als conductors de 18 a 29 anys, ja que la resta de grups d'edat tenen una lesivitat greu un 10,6% superior a la dels automobilistes més joves.

Aquestes són algunes de les principals conclusions de l'estudi "El gran canvi. Joves conductors: anatomia d'una nova generació a l'volant ", realitzat per la Fundació Línia Directa en col·laboració amb Centre Saragossa i que analitza l'accidentalitat viària dels conductors espanyols de 18 a 29 anys entre els anys 2010 i 2019.

Segons paraules de Mar Garre, directora general de la Fundació Línia Directa: "durant molts anys hem vist com la societat prejutjava als conductors més joves assenyalant com els automobilistes més imprudents i inexperts. No obstant això, les xifres ens diuen que, a dia d'avui, la realitat és una altra. En els últims 10 anys els conductors de 18 a 29 anys han experimentat una millora realment destacable a causa d'un conjunt de circumstàncies, com una major responsabilitat i conscienciació, nous hàbits de mobilitat i un accés a l'carnet més tardà ".

Accident tipus i distribució territorial

L'accident més habitual amb joves de 18 a 29 anys és l'abast del darrere (30%), producte de distraccions i de no mantenir la distància de seguretat. Els sinistres solen ocórrer en vies urbanes (61%) els caps de setmana i amb turismes de més de 10 anys (44%), i solen tenir-los més freqüentment els homes (70%) d'entre 25 i 29 anys. Pel que fa a la responsabilitat en els cops, els joves solen sortir perdent, ja que provoquen en el 62% dels sinistres, una dada que contrasta amb la seva pròpia percepció, ja que pensen que en 2 de cada 3 sinistres són la part perjudicada.

Quant a la distribució territorial dels accidents amb joves implicats, l'accidentalitat a la carretera en els joves es consolida com un fenomen força homogeni a tot el país. Malgrat això, regions com Balears, Catalunya i Comunitat de Madrid destaquen per tenir una freqüència d'aquest tipus d'accidents lleugerament superior a la mitjana, mentre que Castella i Lleó, Navarra i Regió de Múrcia es signifiquen per registrar un índex de sinistres amb joves més baix que la resta de territoris. La Comunitat Valenciana se situa lleugerament per sota de la mitjana, amb un 0,5% d'accidents sobre el cens de conductors joves.

Què han de millorar?

Malgrat que els joves són el grup d'edat més mal valorat a l'hora de posar-se a l'volant ja que 1 de cada 4 conductors espanyols advoca per endarrerir l'edat d'obtenció de l'carnet als 21 anys, la realitat és que els conductors de 18 a 29 anys disten molt de ser el col·lectiu més problemàtic. De fet, segons l'estudi de la Fundació Línia Directa, els automobilistes de 35 a 44 anys són els conductors més imprudents, ja que són els que més alcohol (45%) i drogues (12%) consumeixen abans de conduir, els que menys usen el cinturó com a conductor (8%) i els que menys fan servir el casc quan van en moto (12%). A més, són els que més multes han rebut recentment (22%) i també els que diuen haver perdut més punts de l'carnet a conseqüència d'aquestes mateixes infraccions (45%).

No obstant això, no tots són dades positivos per als conductors més joves, ja que, tot i la gran millora experimentada en l'última dècada, encara tenen importants àrees de millora. Per exemple, són els conductors que més reconeixen cometre excessos de velocitat (72%), els que menys es posen el cinturó quan van d'ocupants (16%) i, sobretot, els que més fan servir el mòbil sense mans lliures quan van conduint (47%), una pràctica molt perillosa que cada any causa gairebé 400 morts a la carretera.

Pujar