El Museu de Prehistòria de València conclou la campanya d'excavacions 2017 a la Cova de Bolomor
El passat cap de setmana va finalitzar la XIX Campanya d'Excavacions a la Cova del Bolomor, que es realitza al municipi de Tavernes de la Valldigna, finançada per l'Àrea de Cultura de la Diputació de València, a través del Museu de Prehistòria de València. Aquesta excavació compta amb el corresponent permís de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana.
L'excavació es desenvolupa de forma sistemàtica i anual des de 1989 sota la direcció de l'arqueòleg Josep Fernández Peris. El jaciment té una àmplia cronologia que abasta gran part del Quaternari mitjà, entre 400.000 i 100.00 anys abans del present. Aquest singular lloc del territori valencià ha proporcionat les evidències més antigues de l'ús controlat del foc a Europa i un extens conjunt de restes humanes del llinatge neandertal, al costat d'això, nombroses eines lítiques amb les que processaven la fauna capturada i la manipulació de fusta.
Aquest complet registre permet a l'equip investigador abordar els més importants debats de l'arqueologia paleolítica europea, com ara determinar quan es va generalitzar l'ús del foc, quines són les relacions genètiques dels grups humans del Plistocè mitjà, quines varen estar les pautes d'explotació del territori o quin tipus de formes de vida varen desenvolupar.
En l'excavació d'enguany han participat, en dos torns, més de quaranta especialistes i estudiants de diverses institucions científiques. L'actuació s'ha centrat en dos moments cronològics diferents. En el nivell XIII amb una edat de 230.000 anys s'ha documentat la presència esporàdica de grups humans que varen fer servir la cavitat amb escassa intensitat. En aquest nivell s'està a l'espera d'arribar a les capes en què es varen documentar anys enrere les llars més antigues fins ara excavades. En els nivells superiors, una àrea de 15 metres quadrats,¡ ha permès completar l'estudi de les ocupacions dels nivells I a III (entre 100.000 i 120.000 anys abans del present). Els mateixos presenten abundants restes faunístiques i lítiques.
Cal assenyalar la creixent col·laboració de l'Ajuntament de Tavernes de la Valldigna, molt bolcat en la difusió del jaciment com renovat pol d'atracció cultural, educativa i ambiental, i un complement de qualitat per al turisme de la comarca.