La Cova del Bolomor celebra el dissabte una Jornada de Portes Obertes
Dissabte que ve, 17 de setembre, tindrà lloc la tradicional Jornada de Portes Obertes del jaciment de la Cova del Bolomor, en Tavernes de la Valldinga, un dels jaciments del Paleolític més antic de les província. La visita, organitzada pel Museu de Prehistòria de València, se celebrarà de 8:30 a 13:00 i s'inicia des del Poliesportiu Municipal. La inscripció a la ruta, en la qual es podran conèixer les últimes novetats de l'excavació, es realitza mitjançant cita prèvia en el telèfon 96 282 28 16.
L'excavació del jaciment es porta desenvolupant de forma sistemàtica des de 1989 com a part de les intervencions anuals del Servei de investigació Prehistòrica (SIP) de la Diputació de València. Enguany té lloc la 28ena campanya d'excavació, que va arrancar el passat 1 d'agost i es perllongarà fins al pròxim dia 25 de setembre. És la primera vegada que es realitza una intervenció de dos mesos de durada en el jaciment, en la qual participen més de 70 investigadors, entre ells doctors, llicenciats i estudiants, de diferents universitats i centres de recerca nacionals i internacionals. Durant la present campanya s'està excavant la part inferior del nivell estratigràfic XIII, la cronologia del qual és propera a 250.000 anys d'antiguitat. Les expectatives i línies de recerca obertes, com a objectius a l'inici dels treballs d'excavació, incideixen en qüestions molt rellevants. Aquest nivell correspon a un moment càlid, que para molts investigadors coincideix amb canvis tecnològics, evolutius i fins i tot antropològics importants. És un moment clau en el procés de consolidació del llinatge neandertal i dels seus processos adaptatius.
A l'espera que els resultats aporten una valuosa informació d'aquests moments, cal destacar el consum de primats (macaco) pels homínids d'aquests moments, circumstància rarament documentada en altres jaciments. Conjuntament amb els treballs d'excavació, s'està desenvolupant un programa de datacions integral que combinarà mètodes de luminescència, Ressonància Paramagnética Electrònica i Paleomagnetisme, desenvolupat per investigadors de la Universitat d'Adelaide (Austràlia) i del CENIEH (Centre Nacional de Recerca sobre l'Evolució Humana, Burgos). A més s'han arreplegat mostres de tots els nivells de la seqüència estratigràfica del jaciment, per investigadors de la Universitat de Múrcia, per a realitzar un estudi palinológico que permetrà reconstruir els canvis que es van produir en el paisatge pròxim al jaciment. Els resultats preliminars indiquen presència de pol·len en pràcticament la totalitat dels 17 nivells sedimentaris. La Cova del Bolomor presenta un conjunt de restes fòssils humans d'especial rellevància i estructures de combustió amb una antiguitat que les situa entre les més antigues d'Europa, a més d'un ric registre arqueològic que abasta aproximadament 250.000 anys, amb centenars de milers de restes faunístiques i lítics.