elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Tamarit: “La xacra social que suposa la violència contra les dones també l’abordarem en el nostre Congrés d’Inclusió Educativa”

Tamarit: “La xacra social que suposa la violència contra les dones també l’abordarem en el nostre Congrés d’Inclusió Educativa”
  • Més de 450 docents participen en el Congrés d’Inclusió Educativa que organitza la Conselleria a Alzira

  • La trobada compta amb noms d’expertes de primera línia com Anna Forés pel que fa a l’atenció a la diversitat, les competències emocionals de l’alumnat i l’abordatge dels problemes de conducta en l’adolescència

La consellera Raquel Tamarit obri al Gran Teatre d’Alzira el I Congrés d’Inclusió Educativa que organitza la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport. Amb el lema ‘Consolidem equips educatius per a la transformació’, més de 450 mestres i professors participen durant dos dies en aquesta trobada que aspira a ser un espai de reflexió per a consolidar l’educació inclusiva.

Tamarit estarà acompanyada per l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, i la directora general d’Educació Inclusiva, Raquel Andrés. La consellera d’Educació fa èmfasi en “la importància d’aquest tipus de jornades per als companys i les companyes que treballen cada dia a peu d’aula, i per això posem al seu abast tota una sèrie de recursos i de formació per a treballar conjuntament les maneres d’abordar el desenvolupament socioemocional de l’alumnat”. 

“Les jornades comencen un dia molt significatiu i ho hem fet amb tota la intenció del món: el dia per a lluitar contra la violència a les dones, perquè tenim molt present que és també en els centres educatius des d’on hem de treballar amb l’alumnat la lluita contra aquesta xacra social”.

“L’educació pública és una de les potes de lideratge de la transformació social i quan parlem d’inclusió educativa parlem de justícia social, de respecte, de mirar l’altra persona com és, amb tota la seua singularitat i tractar-la com a un igual. Aquest paradigma amb el qual estem treballant suposa la suma de l’equip de professionals que perseguim un objectiu comú, que s’ha de canalitzar a través d’un projecte educatiu consensuat i compartit, que done sentit a la nostra feina. El professorat és sempre part proactiva de tot”, destaca Raquel Tamarit.

“Junt amb el treball en equip”, hi afig la consellera, “calen també recursos per a atendre la diversitat, i per això acompanyem des del punt de vista pressupostari i organitzatiu, i és així com estem donant-li la volta al nostre model d’orientació educativa.

En aquest sentit, cal destacar que la Conselleria d’Educació ha incrementat en un 39 % el nombre d’orientadors i orientadores, ja que en dos cursos han passat de 1.054 a 1.406, i ha creat 6 unitats especialitzades d’orientació (UEO), on equips interprofessionals integrats per més d’un centenar d’especialistes en orientació educativa, pedagogia terapèutica i audició i llenguatge donen suport als centres educatius.

Commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones

El congrés se celebra amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, que es commemora el 25 de novembre. L’obertura de les jornades s’iniciarà amb la ‘performance’ ‘Surrender’ de la companyia Ruido Rosa, tot un al·legat contra la violència de gènere amb textos, dansa i música en directe.

La primera jornada de la trobada gira al voltant de les condicions necessàries que ha de reunir l’escola per a poder afrontar el repte de la inclusió i la transformació de les pràctiques educatives des de l’òptica de tres expertes rellevants en l’àmbit estatal pel que fa a l’atenció a la diversitat, les competències emocionals de l’alumnat i l’abordatge dels problemes de conducta en l’adolescència.

Així, la ponència inaugural, amb el títol ‘Com s’organitza l’escola per a atendre la diversitat i la complexitat de l’alumnat’, és a càrrec de Coral Regí, directora de l’Escola Virolai de Barcelona i membre del comité científic d’Educació Demà, un projecte de la Fundació Jaume Bofill per a potenciar l’ecosistema d’innovació educativa de Catalunya mitjançant l’impuls d’un espai de confluència d’idees, converses, accions, projectes, persones i organitzacions orientats a la millora i transformació de l’educació.

La segona ponència del divendres, amb el títol ‘Com millorar els aprenentatges i la competència emocional de l’alumnat’, la firma Anna Forés, directora adjunta d’UB_edu1st, la Càtedra de Neuroeducació de la Universitat de Barcelona, una nova disciplina acadèmica que integra els coneixements en neurociència per a aplicar-los a l’educació i als aprenentatges.

La tercera i última ponència, ‘Com treballar en xarxa i fer partícips els agents sociocomunitaris del fet educatiu’, la presenta la pedagoga i antropòloga Cosette Franco, directora executiva del títol de postgrau de persona experta en Intervenció en Violència Filioparental de la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla i cocreadora del Mètode Mentoris, un programa d’intervenció socioeducativa en famílies amb fills i filles adolescents amb problemes de conducta, com ara la violència filioparental, les addiccions o les conductes suïcides.

El dissabte 26 el congrés es trasllada a l’EOI d’Alzira, on a través de 14 tallers pràctics impartits pels equips professionals de les unitats especialitzades d’orientació (UEO) de la Conselleria d’Educació s’aporta al professorat participant tota una sèrie de recursos i coneixements per a millorar les pràctiques educatives.

Els tallers, entre altres temàtiques, aborden qüestions com el protocol d’intervenció en altes capacitats d’Educació de la Generalitat, l’educació sexual integral, el suport conductual positiu amb alumnat amb trastorn de l’espectre autista (TEA) i discapacitat intel·lectual, els programes preventius en dificultats específiques d’aprenentatge (DEA) per a la millora de la comprensió lectora, les tertúlies feministes dialògiques i l’impacte que tenen en la prevenció de la violència de gènere, la prevenció de l'assetjament i ciberassetjament o de les autolesions i les ideacions suïcides, així com les mesures de resposta educativa per a l’autoregulació emocional i conductual de l’alumnat.

Pujar