Castellano

Talent femení i alta direcció, a debat

Talent femení i alta direcció, a debat

    Diversitat, talent, STEM i capacitats per al lideratge han sigut els principals temes sobre els quals ha girat la conversa durant el webinar “Talent femení i alta direcció: un repte estratègic per a les companyies en l'era postCovid-19”, organitzat per la Fundació ASTI i l'Escola de Govern de la Universitat Complutense de Madrid i que ha reunit dones referents en els seus camps professionals.

    Mireia García, directora corporativa de Recursos Humans de Saint Lucia, ha incidit durant el debat en dues idees fonamentals. Ha assegurat que, des de la seua experiència, “els homes continuen triant a persones amb similars característiques, també de gènere (altres homes), per a succeir-los en les seues posicions de responsabilitat”, la qual cosa impedeix a les dones accedir a aqueixos llocs d'alta direcció. La segona reflexió en la qual ha insistit és que “els perfils STEM són claus en tots els sectors i en totes les empreses”, encara que ha admés que és complicat visibilitzar als referents femenins en aquests àmbits, entre altres raons perquè “hi ha poques directives”.

    Sobre les dificultats a les quals s'han d'enfrontar les dones STEM, especialment en l'alta direcció, Emma Fernández, vicepresidenta de la Fundació ASTI, ha apuntat que “el nivell d'exigència perquè una dona promocione és molt més alt que per a un home”, un factor que, al seu judici, dificulta enormement l'ascens de les dones a alts càrrecs dins d'una organització. A més, Fernández ha destacat com els estereotips continuen pesant en la decisió de les dones a l'hora d'optar per carreres STEM, així com en l'assumpció de llocs que exigeixen responsabilitats. Segons diversos estudis, ha afirmat la vicepresidenta de Fundació ASTI, confirmen que en les xiquetes continua sent molt important la vocació, mentre que els xiquets són molt més pràctics i trien més la seua carrera professional en funció de les oportunitats de treball.

    Per part seua, Silvia Carrascal, directora del Màster en Desenvolupament Directiu per a Dones STEM, ha subratllat el valor de la diversitat en les empreses, especialment, quan aquestes s'enfronten a processos de transformació digital i cultural, on la dona té un paper molt determinant. En aquest sentit, ha indicat que “les dones tenen gran capacitat de lideratge” i tenen alguna cosa que, en la seua opinió, és essencial per a la gestió d'equips com és l'empatia i la intel·ligència emocional. Dos elements que es treballaran amb l'ajuda de grans expertes en el programa que la Fundació ASTI ha llançat amb l'Escola de Govern de la Universitat Complutense de Madrid.

    Finalment, Sandra Sotelo, Managing Director en PHD, ha asseverat que “des de les professions STEM es poden canviar molt les coses”, posant l'accent també en l'absència de referents femenins, alguna cosa que s'ha de normalitzar i visualitzar. Així mateix, ha comentat que al llarg de la seua trajectòria no ha sentit discriminació, però “sí he tingut falta de mentors masculins, alguna cosa que fa que tinguem menys visibilitat”.

    Al llarg del debat online, moderat per la periodista i escriptora Marta García Aller, s'han plantejat altres qüestions d'interés com la importància del networking perquè les dones tinguen visibilitat i, així, accedir als llocs de responsabilitat, així com les habilitats que ha de desenvolupar el col·lectiu femení, no sols vinculades a les eines tecnològiques, que també, sinó a les anomenades soft skills.

    Pujar