Susana Camarero advoca per una lluita contra la violència sobre la dona “fora del debat partidista”
La vicepresidenta segona i consellera de Servicis Socials ha participat en la inauguració de la jornada ‘Models d'atenció integral a les víctimes de violència de gènere’, organitzada per la Fundació *ISCOD
La vicepresidenta segona i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha destacat la necessitat de lluitar contra la violència sobre la dona “fora del debat partidista” i basar la seua erradicació en “el diàleg, l'acord i el pacte”.
Així ho ha assenyalat la vicepresidenta segona en l'obertura de la jornada ‘Models d'atenció integral a les víctimes de violència de gènere’, organitzada per la Fundació ISCOD (Institut Sindical de Cooperació al Desenvolupament) de la UGT País Valencià.
Durant la trobada, s'ha presentat el projecte ‘Enfortiment dels servicis públics i comunitaris per a l'empoderament i l'assistència integral de qualitat a dones supervivents de violència basada en gènere’, en particular de les dones desplaçades i col·lectiu LGTBI de l'Orient Antioqué a Colòmbia, un projecte cofinançat per la Generalitat i desenvolupat per l'ONG colombiana ANTHOC (Associació Nacional Sindical de Treballadors i Servidors Públics de la Salut i la Seguretat Social Integral i Servicis Complementaris de Colòmbia).
Susana Camarero ha iniciat la seua intervenció agraint a ANTHOC la visió “global” que oferix de les qüestions sobre la violència de gènere en altres països del món i la possibilitat d'intercanviar “experiències enriquidores” per a les dos parts.
57 dones assassinades en 2023
La vicepresidenta segona ha lamentat les últimes dades oficials sobre violència de gènere a Espanya que revelen que, des de 2003, data en el qual van començar a elaborar-se estes estadístiques, 1.240 dones han sigut assassinades per les seues parelles o exparelles, 57 l'any passat, 6 d'elles a la Comunitat Valenciana.
Les xifres comptabilitzades en 2023 llancen, a més, 56 menors que han quedat òrfens i òrfenes i 2 menors assassinats. Susana Camarero ha posat l'accent principalment en el reconeixement de la violència vicària i en el tractament dels fills i filles assassinats pels seus pares o per les parelles o exparelles de les seues mares “com a víctimes també de la violència de gènere”.
Estes dades, ha assenyalat, han de “mobilitzar-nos a continuar treballant” en la línia de les actuacions i les diferents iniciatives legislatives que, des dels anys 80 del segle passat, s'han desenvolupat en esta matèria i han convertit Espanya en un país “pioner i modèlic en la lluita contra la violència de gènere”.
En l'àmbit autonòmic i des de la Generalitat, la responsable del departament d'Igualtat ha explicat que esta lluita se centra des de quatre fronts: el de la prevenció, a través de la sensibilització i conscienciació; la formació de les operadores i operadors que treballen amb dones i amb les víctimes des de tots els àmbits (forces de la seguretat de l'Estat, judicial, sanitari i educatiu); en la protecció de les dones i els seus fills i filles; i en el suport, atenció i recuperació de les víctimes.
Sistema d'atenció de violència de gènere
En la seua intervenció, també ha destacat el sistema valencià d'atenció, suport i ajuda a les víctimes de violència de gènere i les seues filles i fills, i a l'“extraordinari” treball que s'està realitzant des dels diferents servicis, entitats i col·lectius que formen part del sistema per a proporcionar a estes dones “un entorn segur que no les revictimitze”.
Per a això, la Comunitat Valenciana disposa de 30 centres residencials d'atenció a dones víctimes de violència que disposen de 374 places, on s'oferix, a més dels servicis bàsics d'allotjament i manutenció, assistència social i psicològica professional per a poder posar fi a la situació de violència en la qual es troben i reordenar i reorganitzar les seues vides. Durant 2023, més de 700 dones i 400 persones menors van ser ateses, amb un total de 100.000 pernoctacions.
També hi ha altres instruments d'atenció i protecció que estan demostrant “una gran eficàcia”, com els centres dona 24 hores i centres dona rurals que van realitzar 41.050 atencions només durant 2023, o el servici d'atenció telefònica (900 580 888), que va atendre l'any passat un total de 68.148 telefonades.
Tot això, a més, d'altres prestacions i servicis de caràcter transversal que la Generalitat oferix a les dones víctimes de violència i els seus fills i filles per a ajudar-los a encarar una nova vida, i que engloben àmbits tan diversos com l'educació, l'ocupació o l'accés a la renda valenciana d'inclusió o a un habitatge.
Així mateix, la vicepresidenta segona ha mostrat la seua preocupació per la forma “alarmant” en la qual ha crescut la violència de gènere i la violència sexual entre els i les més jóvens. En este sentit, ha assegurat que per al Consell “les persones menors són una prioritat”, i es treballarà per a millorar la seua “conscienciació i sensibilització en estes matèries” des dels centres escolars, en guies que els ajuden a entendre el mal ús de les xarxes, amb protocols dirigits a la prevenció en l'oci nocturn i amb campanyes especialment dirigides a la joventut.
Per a finalitzar, Susana Camarero ha apel·lat a la implicació, col·laboració i coordinació d'institucions, associacions, famílies i entorn social i afectiu de les víctimes per a continuar “consolidant i millorant els sistemes de protecció i assistència”.