El suïcidi, primera causa de mort externa a Espanya
El 2020 es van traure la vida 3.941 persones, fet que suposa una taxa de 8,3 cada 100.000 persones
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha informat aquest divendres el Consell de Ministres de l'aprovació de l'Estratègia de Salut Mental del Sistema Nacional de Salut per al període 2022-2026. Aquest document va ser aprovat per unanimitat aquest dijous 2 de novembre, al Ple Ordinari del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) celebrat a la ciutat de Còrdova.
Aquesta Estratègia incorpora un enfocament marcat de drets de la ciutadania, integració social i lluita contra l'estigma i la recuperació de la persona.
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha defensat la determinació del Govern d'Espanya per situar la salut mental al centre de les polítiques públiques sanitàries, “perquè sense Salut Mental, no hi ha salut” i la necessitat, especialment en aquest temps, que "visibilitzem la seua existència, trenquem silencis i actuem", va insistir Darias a la seva compareixença en roda de premsa després de la celebració del Consell de Ministres d'aquest divendres.
L'Estratègia persegueix l'objectiu de servir com a eina per millorar la salut mental de la població, atendre de manera integral les persones amb problemes de salut mental des d'una perspectiva de drets humans, donant suport a les famílies i promovent un model d'atenció integral i comunitaris que afavorixca la recuperació i inclusió social i es consoliden deu línies estratègiques, incloent per primera vegada la perspectiva de gènere, basades en:
1. Autonomia i drets. Atenció centrada a la persona.
2. Promoció de la salut mental de la població i prevenció dels problemes de salut mental.
3. Prevenció, detecció precoç i atenció a la conducta suïcida.
4. Atenció a les persones amb problemes de salut mental basada en el model de recuperació a l'àmbit comunitari.
5. Salut mental a la infància ia l'adolescència.
6. Atenció i intervenció familiar.
7. Coordinació (interinstitucional, intersectorial i dins del sistema de salut mental).
8. Participació de la ciutadania.
9. Formació (pregrau, especialitzada i contínua).
10. Investigació, innovació i coneixement.
L'Estratègia de Salut Mental és el marc que situarà les accions en salut mental de l'SNS entre 2021 i 2026. “Un marc on inscriure accions concretes que puguen ser necessàries per respondre a situacions determinades en moments determinats, dins de les línies marcades” , va puntualitzar Darias. Un exemple n'és el Pla d'Acció anunciat pel president del Govern per donar resposta a les necessitats en salut mental ocasionades per la COVD-19 i que es prepararà seguint les claus de diàleg i participació presents a l'Estratègia.