elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Troben una solució definitiva a la regressió de les platges de Sueca: sorra del fons del mar

Troben una solució definitiva a la regressió de les platges de Sueca: sorra del fons del mar
  • Aquesta aportació de sorra especial podria acabar, durant quaranta anys, amb els problemes de manca de platja que pateixen Les Palmeretes, el Perelló i el Mareny de Barraquetes any rere any

És el conte de mai acabar. De manera natural, però especialment quan hi ha algun temporal, la platja va desapareixent a les Palmeretes, el Perelló i el Mareny de Barraquetes. No són poques les vegades que a elperiodic.com els hem relatat les demandes dels seus alcaldes per evitar la degeneració que pateixen les costes de forma progressiva des de l'any 2005. S'han realitzat moltes actuacions però amb escàs impacte ja que torna a succeir el mateix.

I és que aquesta situació agreujada en els darrers anys, ja passa des de la dècada dels 80. La manca d'àrids que deixen els rius en sedimentació o l'urbanisme desmesurat són algunes de les causes d'aquesta pèrdua de platges, a les quals es també uneixen les obres d'ampliació del Port de València.

Aquesta setmana, els alcaldes d'aquestes poblacions s'han reunit amb Costes i la solució definitiva podria estar més a prop. S'estudia l'aportació d'una sorra especial a les zones afectades per la rapidesa i l'efectivitat. Una sorra que s'extreu d'un banc que es troba dins del mar, i que podria ser molt més efectiva per les seUes característiques pel que fa a la densitat i la mida, han explicat els tècnics de Costes. L'objectiu és regenerar les platges en uns 45 metres més, igualant la situació als anys 60. Amb aquesta solució –i aquest és un punt important– s'aconseguirà mantenir aquesta superfície de sorra uns 40 anys.

De fet ja s'ha pogut demostrar la seUa eficàcia a zones com Sant Joan, a Alacant, o actualment a El Saler i la Garrofera on s'està implantant. L'estudi ha estat realitzat per experts de l'Institut Hidrològic de la Universitat de Cantàbria i aquesta informació ha calmat els dubtes seriosos dels alcaldes, que van IXIR de la reunió satisfets: “Estem contents perquè les coses marxen. Sabem que el procés porta el seu temps però, una vegada obtinguda la declaració d'impacte ambiental, tan sols quedarà que el Projecte s'inclogui als pressupostos del Ministeri per començar com més aviat millor amb la regeneració que ens proposen, molt més efectiva”, ha assenyalat Jordi Sanjaime, alcalde del Mareny de Barraquetes.

"Després de mostrar-los els nostres dubtes a l'efectivitat d'aquesta acció, ja que l'experiència ha demostrat abans que els temporals acaben amb tot, els tècnics ens van explicar que aquest tipus de sorra, que s'extreu d'un banc que es troba dins del mar, serà molt més efectiva per les seves característiques quant a densitat i mida, i que se n'ha pogut demostrar l'eficàcia”, ha assenyalat l'alcalde Dimas Vázquez.

Amb aquesta actuació es pretén recuperar la platja existent als anys 60, així com les dunes. La intenció dels tres alcaldes és continuar treballant perquè aquestes solucions, i altres de possibles, es duguEn a terme “perquè està en joc l'economia i el turisme de les nostres poblacions”, afegia després de la trobada l'alcalde del Perelló, Jose Codoñer.

Dimas Vázquez també ha explicat que ja s'ha sol·licitat formalment una reunió amb la Direcció General d'Avaluació Ambiental, dependent del Ministeri, per tractar el tema del finançament del projecte “i aconseguir que s'accelerEn els tempos el màxim possible. Confiem a tenir com més aviat millor la declaració d'impacte ambiental, ja que el projecte té moltes similituds amb què s'està realitzant en aquests moments a El Saler”.

Pujar