elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Espai Joan Fuster lliura la correspondència digitalitzada de l'escriptor a la Biblioteca Nacional de Catalunya

L'Espai Joan Fuster lliura la correspondència  digitalitzada de l'escriptor a la Biblioteca Nacional de Catalunya

    La Biblioteca Nacional de Catalunya ja disposa al seu fons de la versió digitalitzada de la sèrie Correspondència de l'Arxiu Joan Fuster Ortells. L'Espai Joan Fuster i l'Ajuntament de Sueca han complert així amb la voluntat de l'escriptor i assagista de Sueca, que va deixar en herència la sèrie a la institució catalana, i també amb el compromís adquirit amb la Biblioteca pel qual esta cedia la correspondència original perquè restara a la casa de Fuster, a canvi d'adquirir una còpia digitalitzada i catalogada per a la seua consulta i ús.

    L'alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit; el regidor de Cultura, Vicent Baldoví; el director de l'Espai Joan Fuster, Francesc Pérez i Moragón i Brígida Alapont, del Centre de Documentació, s'han desplaçat este dimecres fins a Barcelona per lliurar personalment tot el material a la mateixa directora del centre, Eugènia Serra, qui va convidar a les autoritats municipals així com també al director de l'Espai, a signar al llibre d'honor.

    La digitalització de la correspondència de Fuster ha estat una de les tasques més llargues i costoses en la missió de la conservació i difusió del llegat fusterià. Els treballs, que s'han desenvolupat de manera interrompuda per diferents causes administratives, van començar l'any 2012, sota la direcció de Joan Antoni Carrasquer i han finalitzat este mateix mes de març del 2017, amb Moragón al capdavant.

    En total, el disc dur que s'ha lliurat a la Biblioteca Nacional de Catalunya conté 20.746 cartes en format PDF, TIFF i JPG. També conté la base de dades Acces dissenyada pel departament d'informàtica de l'Ajuntament de Sueca i el Centre de Documentació Joan Fuster, en la que cada carta està catalogada, i cada fitxa catalogràfica està vinculada a la imatge en digital de l'epístola per agilitzar la recerca de la informació i facilitar la consulta.

    Fuster va intercanviar cartes, targetes i telegrames amb molts amics, entre ells, alguns noms destacats com ara Manuel Sanchis Guarner, Carles Riba, Josep Pla o Vicent Andrés Estellés.

    La correspondència respon a la part més gruixuda de l'arxiu de Fuster que guarda també, entre d'altres, 2.000 unitats de documentació personal i familiar, 2.500 d'obra de creació, 2.200 de documentació laboral, 100 documents sobre gestió de béns, 500 unitats de documentació gràfica, 20 objectes personals i 500 altres unitats vàries.

    Pujar