STEPV: "Comença la negociació del decret de plurilingüisme sense avanços significatius"
La Conselleria només ha donat dues hores per a tractar el decret. La Mesa Sectorial continuarà dimarts 27 de setembre
Les dues hores de les que s’han disposat aquest matí per abordar la negociació de l’esborrany de decret han servit només per exposar els plantejaments generals sobre el model de plurilingüisme per part de les organitzacions sindicals. La Mesa ha començat a les 11h i ha acabat a les 13h perquè també estava convocada la de Privada-Concertada per tractar el mateix esborrany.
En eixe poc temps de marge, "el Sindicat ha esboçat les línies principals del que considera que hauria de ser el decret de plurilingüisme que necessita el sistema educatiu valencià. Per al Sindicat els centres educatius ja estan preparats per a donar passes cap a un model en què el valencià siga la llengua vehicular de l’ensenyament. Això es tradueix en dos models bàsicament, que han de caminar cap a un únic model. Així STEPV ha proposat que el model mínim per als centres que tenen menys presència del valencià ha de contenir almenys la meitat de les hores en valencià. I per als centres amb programes en valencià, el model idoni és aquell amb el valencià com a llengua vehicular tret de les matèries que els centres acorden impartir en llengua estrangera, que s’aproxima a l’avançat 2 que proposa el decret. A més, STEPV ha proposat que s’establisquen mecanismes per a garantir que els centres amb el primer model adopten el model avançat en un temps raonable".
"Cal tindre en compte que el professorat valencià està capacitat lingüísticament per a optar a models on el valencià siga la llengua vehicular. En el cas de la capacitació en llengües estrangeres cal posar en marxa un pla de xoc per a formar els docents i que siguen competents per poder impartir àrees no lingüístiques en una llengua estrangera".
STEPV també ha criticat el manteniment de l’exempció a la matèria de Valencià en les comarques castellanoparlants i ha instat a la Conselleria d’Educació a treballar per la negociació d’una llei d’igualtat lingüística que substituïsca la LUEV, i que garantisca que tot l’alumnat valencià siga competent en les dues llengües oficials independentment de la comarca on ha nascut.
Finalment, el Sindicat ha proposat mantindre oberta la negociació del decret fins que s’arriben a consensos i no tancar la negociació en fals la setmana que ve, petició que ha atés parcialment l’administració ja que està disposada a reunir la Mesa Sectorial tantes vegades com siga necessària però amb un termini fixat per tal de tindre temps perquè el decret es publique en el DOCV abans del curs escolar que ve. També han acceptat ajornar la reunió de la Comissió de Projectes Legislatius del Consell Escolar Valencià, prevista per a dilluns 26, enmig de la negociació en Mesa Sectorial.
STEPV espera arribar a consensos amb l’administració per tal que el model d’ensenyament plurilingüe que s’aplique en el sistema educatiu aconseguisca l’objectiu que marca la llei i que obliga a l’alumnat valencià a tindre les mateixes competències lingüístiques en les dues llengües oficials i uns coneixements funcionals en una o més llengües estrangeres, cosa que l’actual model no garanteix i la proposta de l’actual Conselleria tampoc, des del punt de vista del Sindicat. En eixe sentit, les recomanacions dels experts a nivell internacional i del Consell d’Europa aposten per fer de la llengua minoritzada la llengua vehicular de l’ensenyament, que en el nostre cas és el valencià.