Sol·licitar l'Ingrés Mínim Vital: com, on i què necessite
Des d'aquest dilluns el termini per a sol·licitar la nova ajuda estatal, està obert
El termini per a sol·licitar l'Ingrés Mínim Vital ja està obert. La nova ajuda de la qual podran beneficiar-se quasi un milió d'espanyols i que en el seu primer mes de vida espera aconseguir les 200.000 famílies. A nivell autonòmic, s'estima que l'ajuda arribarà en els seus terme finals 100.000 llars.
Però com se sol·licita l'Ingrés Mínim Vital? La sol·licitud ha de realitzar-se a través de la Seu Electrònica de la Seguretat Social i, quan la situació sanitària ho permeta, també es podrà efectuar en els Centres d'Atenció i Informació de la Seguretat Social (CAISS).
A més, s'ha habilitat un telèfon per a resoldre dubtes concrets sobre el IMV 900 20 22 22, així com un nou assessor virtual que ja està operatiu en la pàgina web de la Seguretat social. També disposen d'una eina de simulació, on poden comprovar si compleixen els requisits per a accedir a aquesta prestació
Documentació necessària
Referent a la documentació necessària per a dur a terme la sol·licitud, és la següent:
- Per a acreditar la identitat: DNI o NIE en el cas d'estrangers.
- Per a acreditar la residència legal a Espanya: inscripció en el registre central d'estrangers, targeta de residència de familiar de ciutadà de la Unió Europea o targeta d'identitat d'estrangers.
- Per a acreditar el domicili a Espanya: certificat d'empadronament on consten totes les persones empadronades en el domicili i la data d'antiguitat.
- Per a acreditar l'existència de la unitat de convivència: llibre de família, certificat de naixement del registre civil dels fills, o inscripció en el registre de parelles de fet.
Requisits
Però no tothom podrà accedir a aquesta nova ajuda, és necessari complir una sèrie de requisits. A continuació, detallem els principals:
- El primer requisit per a accedir al IMV serà el de la vulnerabilitat econòmica. També caldrà haver sol·licitat les prestacions i pensions a les quals poguera tindre dret.
- Hi haurà un titular per unitat de convivència, que haurà de tindre entre 23 i 65 anys, excepte en els casos en què es compte amb menors a càrrec, en els quals no hi haurà requisit d'edat. Si el sol·licitant viu només, haurà d'acreditar que porta tres anys vivint de manera independent dels seus progenitors i haurà d'haver estat d'alta en qualsevol dels règims de la Seguretat Social durant almenys dotze mesos.
- Es requerirà almenys un any ininterromput de residència legal i efectiva a Espanya, excepte en les situacions de violència de gènere, tracta i explotació sexual.
- La llar ha de tindre uns ingressos totals inferiors a la renda garantida per al seu tipus d'unitat de convivència. A més, s'exigirà un patrimoni inferior a 3 vegades la renda garantida anual per a una llar unipersonal, amb una escala d'increments per nombre de membres en la llar.
- En el cas que el titular no estiga ocupat, s'exigirà la inscripció com a demandant d'ocupació per a l'accés a la prestació.
Terminis de pagament
Finalment, en el que a terminis en els quals s'estima s'abonarà l'ajuda dependrà de quan se sol·licite. Per exemple, les sol·licituds que es presenten durant els tres primers mesos seran reconegudes amb efecte retroactiu des de l'1 de juny.
Després d'aquest termini, el dret a la prestació de l'Ingrés Mínim Vital naixerà a partir del primer dia del mes següent al de la data de presentació de la sol·licitud. L'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) enviarà un SMS als sol·licitants que resulten beneficiaris de l'ajuda, mentre que el silenci administratiu suposarà una resolució negativa.
L'INSS reconeixerà d'ofici la prestació a quasi 75.000 famílies que ja reben l'assignació de menor a càrrec i que compleixen amb els requisits establits en la Llei. Aquests beneficiaris rebran un SMS i una resolució on s'explica la seua concessió. A més, percebran el primer pagament de l'Ingrés Mínim Vital el pròxim 26 de juny, quasi un mes abans del que correspondria en el cas de rebre la prestació per menor a càrrec.