Les societats musicals i els ajuntaments s'unixen per a impulsar la cultura musical als municipis
El conveni signat per la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies fomentarà iniciatives divulgatives i la col·laboració en qüestions com l'ús conjunt d'instal·lacions
La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) han signat un conveni de col·laboració amb la finalitat d'incentivar i facilitar la cooperació entre els municipis de la Comunitat Valenciana i les seues respectives societats musicals.
Eixe és el sentit de l'acord subscrit per les dos entitats per a reforçar els vincles entre les 550 societats musicals de la Comunitat i els seus governs locals, que comprén línies de treball com la realització d'activitats encaminades a potenciar la formació musical i completar la seua acció socioeducativa en els municipis, així com l'organització de trobades, seminaris i jornades que contribuïsquen a fomentar la tradició musical valenciana i impulsen noves línies d'actuació.
Qüestions com les característiques de l'educació musical o el present i futur de les escoles de música seran objecte de l'estudi entre les dues federacions. La relació entre ajuntaments i societats musicals també s'explorarà des de la perspectiva de l'ús de dependències i instal·lacions d'ambdues entitats per a la realització d'activitats formatives, lúdiques i culturals.
Per a la presidenta de FSMCV, Daniela González, este acord «reforça una unió que es produïx de manera natural en quasi tots els municipis». «Parlem d'un moviment implantat en quasi cada localitat del nostre territori, i amb este conveni posem de manifest la voluntat de treballar perquè la cultura de les nostres societats es difonga i es perpetue entre les noves generacions; en el camp de la formació hi ha molts camins per explorar», ha argumentat González.la Federació de Societats Musicals realitza per mantindre i difondre la música com a estandard del nostre territori».
Les dos institucions, com subscriu el conveni, han coincidit formant part de comissions dins de l'àmbit de la música, la promoció i la gestió cultural de la qual és un objectiu compartit.
Un recurs turístic de primer ordre
Les societats musicals han sigut declarades recurs turístic de primer ordre per Turisme Comunitat Valenciana, reconeixement que se suma a la declaració de Bé d'Interés Cultural i Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial a Espanya. La presència al llarg del nostre territori és un dels principals valors del col·lectiu: segons un estudi de la Universitat de València, es tracta del primer agent cultural de la Comunitat Valenciana, amb més de 550 societats musicals, 47.000 músics, 60.000 alumnes i 200.000 socis. Un fenomen cultural, educatiu i social considerat únic en el món.