elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Situació del transport per carretera en la Comunitat: “Cada vegada que parisques a dormir arriba algú que et saqueja el gasoil”

Situació del transport per carretera en la Comunitat: “Cada vegada que parisques a dormir arriba algú que et saqueja el gasoil”
  • Els transportistes valencians asseguren no estar preparats per als nous reptes de descarbonització de la Unió Europea

La Federació Valenciana d'Empresaris del Transport i la Logística (FVET) ha reivindicat les principals problemàtiques amb les quals es troba el sector, com són la dificultat per a assumir els nous reptes que ha imposat la Unió Europea per a reduir les emissions, així com la falta de conductors i la competència deslleial. També l'elevat preu de les matèries primeres, com és el combustible, la falta de seguretat en les àrees de descans i la reducció de l'activitat.

Així ho han presentat este dimarts el president de FVET, Carlos Prades, el vicepresident de FVET, Juan Ortega i el secretari general de la Federació, Carlos García, els qui han exposat els resultats de l'enquesta realitzada entre els conductors, amb l'objectiu de detectar les necessitats del sector.

Respecte als objectius marcats per la Unió Europea per a reduir el 90% d'emissions per a l'any 2040, Prades ha assegurat que “no és un objectiu realista”, i que per a això és “és necessari la voluntat de totes les parts per a poder-los fer front”, ja que els vehicles elèctrics “tripliquen el preu dels actuals”, i a més, la Comunitat Valenciana actualment disposa “només de 78 punts de càrrega amb la capacitat suficient per a donar servici als vehicles pesants”.

En este sentit, un de cada tres transportistes valora com a imprescindible l'impuls de línies d'ajudes per a poder renovar la flota i escometre esta transició, i el 71% dels professionals assenyala la necessitat que s'establisquen preus més competitius. Així mateix, la pràctica totalitat dels transportistes admeten que no estan preparats per a assumir els nous reptes de la UE.

Quant a la falta de rendibilitat, “els baixos preus continuen sent el principal problema que afecta la viabilitat del sector segons els transportistes, i a això se li suma l'elevat preu de matèries primeres com el combustible”, ha explicat Prades.

Respecte a l'activitat del sector, un 45% reconeix que ha reduït la seua activitat en el primer semestre de l'any. Encara que independentment de l'activitat, els transportistes valencians admeten que han baixat els beneficis, i 3 de cada 5 asseguren que han reduït els seus beneficis mantenint els mateixos ingressos i fins i tot un 23% ha manifestat que han descendit els seus beneficis pese haver augmentat els seus ingressos.

Quant a la falta de seguretat, el vicepresident ha assegurat que “quasi tots els dies hi ha robatoris de gasoil, obrin contenidors o esberlen les lones. Hi ha sospites que són grups organitzats i professionals, i coneixien el tipus de càrrega. Cada vegada que parisques a dormir arriba algú que et saqueja el gasoil”.

També la morositat continua sent una altra problemàtica, “encara que gràcies als acords en la vaga última on va haver-hi un compromís de l'Estat, per a fer el pagament a 60 dies, ha millorat bastant si bé encara no prou” ha subratllat Juan Ortega.

Una altra dificultat a la qual s'enfronten els transportistes, és “la insuficiència dels servicis d'ITV”, que juntament amb la seguretat de les àrees d'estacionament, “ha sigut el pitjor valorat pels enquestats”. “Este mes hem tingut dos reunions amb el director general d'ITV, i ens dona la sensació que estan desbordats, encara que està funcinando el pla de xoc perquè els vehicles grans assistisquen sense cita prèvia”, ha recalcat Ortega.

Així mateix, des de la Federació asseguren que la falta de conductors és un “problema cada vegada més intens al qual no hem trobat una solució. 1 de cada 3 transportistes complixen un rang de 50-55 anys, i això suposa un relleu generacional on hi haurà una manca d'eixa mà d'obra”. Finalment, s'afigen la falta d'infraestructura, l'absentisme dels empleats i la pressió normativa en matèria laboral i de descarbonització.

Malgrat les dades, els associats confien que en el segon semestre d'enguany, les previsions econòmiques tinguen una reactivació de la demanda i, amb ella, de les operatives. “L'últim trimestre de 2023 i l'inici del 2024 ha sigut complicat, amb les mobilitzacions agrícoles i la crisi del Mar Roig. Som optimistes de cara al tancament d'any perquè confiem que es produïsca una recuperació plena de l'economia i que la tendència inflacionista remeta”, ha indicat Carlos García.

Posicionament de la Comunitat Valenciana en el sector del transport

La Comunitat Valenciana és la segona comunitat autònoma, per darrere de Catalunya, que més mercaderies mobilitza per carretera: 274 milions de tones a l'any segons el Ministeri de Transports. Per darrere de Madrid i Barcelona, València és la que més camions té segons la Direcció General de Trànsit, sumant 125.801 camions.

 

Pujar