elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Síndrome postvacances: com recuperar el ritme després de la volta de les vacances

Síndrome postvacances: com recuperar el ritme després de la volta de les vacances
  • La planificació i l'alimentació són claus per a tornar a la rutina i a les obligacions després d'un llarg període de descans

Amb l'arribada de setembre, la majoria torna a la rutina després d'un llarg període de vacances. I arriba e moment de tornar al món real, al col·le, a l'oficina o a la taula del despatx a casa.
Per tant, setembre és, sens dubte, el mes per excel·lència per a l'anomenada síndrome postvacances.

De fet, la síndrome, en molts casos depressió postvacances, sorgeix davant un canvi brusc en la rutina i per la volta a les obligacions després d'un període llarg de tranquil·litat i descans.
Segons DosFarma, la farmàcia en línia espanyola líder del mercat, després de les vacances, sis de cada deu treballadors pateixen cansament, canvis d'humor, insomni, tristesa, malestar o falta de concentració. Alguns d'ells aconsegueixen reduir els símptomes el primer o el segon dia de treball; uns altres els arrosseguen fins a dues setmanes.

Els experts han recopilat alguns consells amb els quals evitar la síndrome postvacances:

  • No tornar just el dia abans de començar el treball. Un consell que només estarà a l'abast d'uns pocs. A vegades, no és possible quadrar les dates i tornem a casa just el dia anterior de tornar a l'oficina. Durant les vacances, els horaris es descontrolen. Mengem més tard, dormim més temps, vetlem... El cos ha d'adaptar-se, de nou, a l'horari habitual. Si ho fem de manera brusca, solen aparéixer els símptomes propis de la síndrome postvacances. Però, sempre que es puga, és millor estar en el nostre ambient habitual almenys dos o tres dies abans de la volta al treball.
  • Adaptar els horaris progressivament. L'ideal és anar introduint els horaris habituals a poc a poc, sobretot els relatius al somni i els menjars. Si durant dues setmanes ens hem ficat al llit a les 2 de la matinada i alçat a les 11 del migdia, no serà fàcil agafar el son si ens anem al llit a les 10 de la nit. Serà una transició més suau si, amb antelació, ens anem preparant per al canvi: un dia ens fiquem al llit a les 1 i un altre dia a les 12.
  • Plantejar nous objectius i reptes. L'actitud amb la qual afrontem la volta a la rutina també és molt important. A vegades, la visió d'enfrontar-se al treball després de dies d'absència pot resultar aclaparadora. Per a evitar-ho, podem dividir les jornades per objectius xicotets i realistes, relativament fàcils d'aconseguir. Conforme anem complint-los, ens sentirem millor i amb més forces per a aconseguir el següent. Hi ha els qui prefereixen prendre's setembre com un "segon gener" i plantejar-se propòsits i reptes, com si fora un nou any. Això ens ajudarà a arribar amb més ganes a la rutina de sempre, ja que no serà exactament igual que quan ens vam anar. Aqueix gir en la nostra vida diària ens farà més fàcil tornar amb il·lusió.
  • Fer exercici moderat. L'esport té múltiples beneficis per al cos. Ajuda a controlar molts factors de risc cardiovascular, com la hipertensió o l'obesitat; disminueix el risc d'uns certs tipus de càncer (pulmó, estómac o còlon) i contribueix a millorar unes certes malalties, com la depressió. En definitiva, fer mitja hora d'exercici cinc vegades a la setmana és fonamental per al nostre benestar. Poden ser 30 minuts de caminar (per exemple, passejar amb la nostra mascota), muntar amb bicicleta o ballar. Però, a més, practicar exercici físic de manera moderada és molt útil per a combatre molts dels símptomes de la síndrome postvacances. L'esport millora l'estat d'ànim, el descans nocturn i la capacitat per a concentrar-nos. No obstant això, si no estem habituats a fer exercici, és important començar a poc a poc. Per a fer-ho més fàcil, el millor és triar una activitat física que ens motive i anar plantejant objectius assolibles, per a mantindre la motivació. Començar a cuidar-nos pot ser un d'aqueixos bons propòsits per a després de les vacances.
  • Aprofitar el descans dels caps de setmana. La volta a l'oficina sempre és difícil, però ho serà encara més si no desconnectem del treball. En tornar de les vacances, cal no oblidar-se de descansar durant el cap de setmana. Es poden organitzar plans, excursions o quedades que ens allunyen una mica de la rutina. És important recordar que el treball només és una part de la setmana.
  • Cuidar l'alimentació. Molts dels símptomes de la síndrome postvacances poden previndre's o atenuar-se amb un extra d'uns certs nutrients. Per això, des de DosFarma expliquen quins aliments incorporar a la nostra dieta després de les vacances i per què:
Pujar