Silla celebra la seua fira amb una muixeranga, els porrots i mestres barquers
La Fira reunix a milers de persones en un cap de setmana de promoció del comerç local
La imatge del Sant serà passejada per la fira
La ciutat de Silla viu estos dies un dels seus caps de setmana més esperats, el de la Fira de Sant Sebastià que enguany ha sobrepassat la seua majoria d'edat complint les 19 primaveres, o hiverns, omplint de color, comerç i diversió a la ciutat de l'Horta Sud. Així ho explica el regidor Josep Melero, encarregat de la promoció econòmica del municipi i que posa en esta fira tot la seua obstinació. "A Silla no podem fer grans edificis ni camps de golf, el nostre terme municipal està en un 50% en el Parc Natural de l'Albufera i és açò el que hem d'aprofitar i promocionar", assegura Melero, qui va aprofitar aquest incís fet a elperiodic.com per a explicar l'eix principal que vertebra enguany la Fira de Sant Sebastià, l'artesania.
Prova d'açò són les exhibicions que mestres barquers que es podran gaudir hui dissabte en la fira que ja omple el Passeig de l'Albereda. A més, desenes d'expositors i llocs vinguts de tota Espanya i molts d'ells de pobles de la Comunitat Valenciana, oferiran als veïns i visitants els seus millors productes artesans. Segons va explicar Melero, en esta ocasió s'ha volgut posar l'èmfasi en l'artesania, un sector que s'està extingint i que, en una localitat com Silla té especial importància posat que sense artesans que facen barques l'Albufera quedaria despoblada d'este mitjà de transport tan característic. Així, amb l'objectiu de generar noves vocacions en el sector, que seguix generant ocupació i que en el cas concret de les barques ja només ocupa a tres mestres, dos a Catarroja i un a Silla, l'Ajuntament promocionarà tot el sector en la fira.
A més, la Muixeranga d'Algemesí i la dansa dels Porrots, un ball tan antic com quasi únic de Silla, amenitzaran el matí del diumenge a partir de les 12h. És precisament, sense oblidar al llac de l'Albufera o el cant de la Carxofa que encara es conserva, un dels elements més característics de Silla. Este ball podria haver-se ballat en diverses localitats de la zona, però actualment únicament es conserva a Silla, havent-se datat la seua pràctica ininterrompuda durant els últims 250 anys i enfonsant els seus orígens en temps molt més antics, grec-romans, o fins i tot ibers.
I este diumenge, a més d'este ball tan típic, els visitants de la Fira de Sant Sebastià podran contemplar tota una mostra del comerç local de Silla, a través dels quasi 100 expositors que es donaran cita. A més, una exposició de bonsàis farà les delícies dels amants d'esta pràctica tan complicada com a relaxant. Tant l'edil Melero, com l'Ajuntament de Silla, han animat a tots els veïns i als valencians en general a visitar la Fira, una de les més grans que se celebren en terres valencianes, només superada per altres com la de Xàtiva o la Cocentaina.