elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El sexili rural continua sent una realitat per a les persones LGTBIQ+ als pobles d'Espanya

El sexili rural continua sent una realitat per a les persones LGTBIQ+ als pobles d'Espanya
  • El projecte ‘Hi ha Ganes d'Orgull de Poble’ arriba a la Comunitat Valenciana

El terme de sexili va ser encunyat pel sociòleg Manolo Guzmán en 1997, però això siguensiendo una realitat hui dia per a moltes persones LGTBIQ+. Així doncs, el sexili es definix com a “exili dels qui han hagut d'abandonar els seus països d'origen degut a la seua orientació sexual” però aquest tipus de migració es produïx tant des d'uns països a uns altres, com d'entorns rurals o xicotets centres urbans a les ciutats grans. Quant al sexilii rural, continua havent-hi un desplaçament des del medi rural a les grans ciutats perquè les persones LGTBIQ+ no troben aqueixos espais segurs als pobles o en les xicotetes ciutats. Es trien eixos entorns en els quals no hi ha violència física, verbal o psicològica, encara que també en els quals l'heteronormativitat no es dona per fet.

Amb tot això, hem de tindre clar, i és que no sols en països en els quals és il·legal ser LGTB+, o en els quals la violència LGTBfóbica està legitimada des de la política, sinó també a Espanya, en zones rurals allunyades de les grans capitals. La víctima de la LGTBfobia no és solament qui ha rebut bullying o a qui li han cridat «marieta» o «bollera» pel carrer. Qualsevol que s'haja passat una part de la seua vida tement les conseqüències de reconéixer públicament la seua orientació sexual o la seua identitat de gènere ha patit l'estigma cultural d'una societat que encara continua considerant l'heterosexualitat com la norma.

És per això que enguany, durant l'orgull de Madrid, vam poder veure una carrossa en homenatge a José Pérez Ocaña, un artista que va patir una gran repressió per la seua condició sexual al seu poble sevillà de Cantillana. En aquest espai se succeiran experiències que giraran entorn de la celebració, el suport i la inclusió del col·lectiu LGTBIQ+ en el medi rural. Això sorgeix d'un projecte conegut com ‘Hi ha Ganes d'Orgull de Poble’ que està dins d'una iniciativa per a donar a conéixer el sexilio, una realitat per a moltes persones LGTBIQ+, que es veuen obligades a abandonar el seu lloc de naixement per la seua identitat o orientació sexual. És per això que es vol emportar la celebració de l'Orgull LGTBIQ+ als pobles d'Espanya, com per exemple Guadassuar, a través de la carrossa que ja va estar a Madrid i recorrerà al llarg de l'estiu milers de quilòmetres per l'Espanya rural.

Associacions d'orgull rural en la Comunitat Valenciana

Castelló LGTBI va inaugurar en 2019 una seu LGTBI en el centre de desenvolupament rural a Albocàsser. D'aquesta manera, l'organització vol impulsar projectes del col·lectiu en comarques que pateixen despoblació, com és el cas d'aquest municipi amb menys de 2000 habitants. Dolores Entén, situada al poble de Dolores, Alacant, que compta amb 7.000 habitants, és una associació LGTBI que vela per l'educació, formació i sensibilització en un poble dedicat a la producció hortofructícola i al bestiar.

Pujar