Castellano

Serveis i indústria lideren la destrucció d'ocupació en la Comunitat Valenciana

Serveis i indústria lideren la destrucció d'ocupació en la Comunitat Valenciana
  • L'arrancada de la campanya citrícola situa al sector agrícola com a líder en la creació d'ocupació

Enfront de la baixada de l'atur a nivell nacional, la Comunitat Valenciana és la regió en la qual l'atur més ha pujat en termes absoluts i la quarta en termes relatius. Malgrat això, la Confederació Valenciana d'Empresaris (CEV) valora de “manera positiva” les dades d'afiliació i contractació corresponents al mes d'octubre, que creixen per damunt de la mitjana nacional.

Així, els empresaris consideren que “l'evolució de les xifres d'atur ve marcada pel complex context econòmic, en el qual l'alentiment de l'activitat a nivell general impedeix que el mercat laboral absorbisca al complet les expectatives dels demandants d'ocupació”. A això s'uneixen factors estacionals, com la fi de la campanya estival, així com l'augment dels costos energètics i de matèries primeres en branques rellevants del sector manufacturer, segons la CEV.

L'atur puja amb força en serveis

Enfront de la baixada generalitzada en el conjunt dels sectors productius d'Espanya, en la Comunitat Valenciana l'atur puja amb força en el sector serveis i, a més distància, en l'industrial. La fi de la temporada estival ha marcat les pujades de l'atur en el sector serveis de la província d'Alacant i, a més distància, a Castelló. Aquestes pujades no han pogut ser compensades per les baixades generalitzades de l'atur en els sectors de la construcció i agrícoles. En el sector industrial, la intensa pujada de l'atur a la província de Castelló i, en menor mesura, a València, han absorbit la lleugera baixada a la província d'Alacant. La pujada de l'atur en el sector agrícola obeeix a raons estacionals i és generalitzada tant a nivell provincial com nacional.

A la vista de les dades d'octubre, i tenint en compte les perspectives en el curt i mitjà termini, la CEV considera que és necessari assegurar mesures que acompanyen als sectors productius davant els elevats costos energètics que suporten. Han d'evitar-se mesures tendents a incrementar la pressió fiscal, augmentar els costos laborals i a limitar la capacitat de competir de les empreses en els entorns globals.  Mesures d'aqueixa índole podrien truncar les decisions d'inversió en digitalització i sostenibilitat que són necessàries per a impulsar la dinamització de l'activitat econòmica i de l'ocupació.

Dades per províncies

En taxa mensual l'atur puja a Alacant i Castelló, destacant l'ascens mensual a la província d'Alacant (2,07%). En un context de baixada generalitzada de l'atur, Alacant és la província en la qual més ha pujat l'atur en termes absoluts, 2.953 persones. A València l'atur baixa un 0,25%. La contractació puja a les províncies de Castelló i València, però baixa a Alacant. Per part seua, l'afiliació puja en les tres províncies en taxa mensual, i ho fa a taxes molt superiors a les registrades en mitjana nacional (0,51%): 1,07% a Alacant; 2,09% a Castelló; i 2,49% a València.

La Comunitat, regió on més puja l'atur

Amb 3.050 aturats més que en el mes anterior, la Comunitat és la regió en la qual més ha pujat l'atur en termes absoluts i la quarta en termes relatius (0,87%, enfront de la baixada del 0,92% registrada en mitjana nacional). En taxa anual l'atur alenteix el descens acumulat fins al 15,64% en la Comunitat, enfront de la baixada del 10,51% en mitjana nacional.

En la Comunitat s'han signat un total de 151.481 contractes durant el mes d'octubre, la qual cosa suposa un increment del 1,98% en taxa mensual. La Comunitat és una de les poques regions en les quals ha augmentat la contractació el mes d'octubre. En el conjunt d'Espanya la contractació ha descendit un 8,23% respecte al mes anterior. El 55,81% de la contractació ha sigut indefinida i el restant 44,19% temporal. La contractació indefinida avança en taxa mensual un 3,02%, enfront de la caiguda del 10,12% en mitjana nacional. En taxa anual, la contractació indefinida avança a major ritme que en mitjana nacional. En paral·lel, la contractació temporal puja en menor mesura, un 0,69%, enfront de la caiguda del 6,57% mensual en la mitjana nacional. En taxa anual, la contractació temporal descendeix en major mesura que en mitjana nacional. La contractació indefinida acumulada en la Comunitat continua avançant i supera en 3,89 punts la registrada a nivell nacional.

L'afiliació mitjana a la Seguretat Social en la Comunitat puja en 39.217 cotitzadors el mes d'octubre, la qual cosa equival a un avanç del 1,94%. La Comunitat és la regió en la qual més avança l'afiliació en termes relatius i la segona en termes absoluts. A nivell nacional el nombre d'afiliats ha pujat un 0,51%. El nombre total d'afiliats en la Comunitat és un 6,80% superior al registrat abans de la pandèmia (febrer de 2020). En aquest còmput s'inclou a les persones en ERTO, que estan de “alta” en els registres de la Seguretat Social. A l'octubre ha tornat a pujar el nombre de persones treballadores subjectes a ERTO a la província de Castelló, i també ha pujat a la província d'Alacant.

Pujar