Com serà la volta al col·le amb les noves mesures sanitàries?
Educació garanteix que les institucions educatives són espais segurs per a l'alumnat, el professorat i les famílies
Fa unes hores s'han donat a conèixer les noves mesures sanitàries per a la desescalada enfront del covid-19 pel fet que la Comunitat Valenciana és la tercera regió espanyola amb la incidència més baixa de contagis per aquesta malaltia. Això es deu en certa manera a les mesures sanitàries imposades pel Consell i la vacunació progressiva de la major part de la població valenciana.
Però, com serà la volta al col·le? L'inici del curs 2021-2022 comença dimecres que ve 8 de setembre i es posaran en vigor la normativa contra el coronavirus per a garantir la seguretat de l'alumnat i del personal docent.
Aquest matí, el conseller d'Educació, Vicent Marzà, i el secretari autonòmic d'Educació i Formació Professional, Miguel Soler, han anunciat com seran les mesures a adoptar en els centres educatius.
Les classes seran totalment presencials en totes les etapes educatives. “El curs passat va ser així i va ser un èxit, a pesar que al principi ningú li ho esperava. Sabem que podem gestionar aquesta pandèmia amb un model organitzatiu que ja s'ha provat en el curs anterior i tenim aqueixa experiència en un context millor en l'actualitat”, ha declare el conseller Marzà.
Aquest nou curs també es continuarà amb l'entrada i eixida dels centres educatius de manera escalonada d'acord amb les necessitats de cadascun d'ells i la màscara és obligatòria a partir de 1r de Primària, el professorat i la resta de personal . “Aquest curs s'iniciarà amb la màxima prudència perquè la pandèmia continua existint, no iniciem un curs normal i hem de continuar complint tots els protocols de seguretat i salut”, manifesta Marzà.
La ventilació de les aules continua sent fonamental i necessària el seu compliment. “Els centres educatius disposen dels filtres que es van repartir l'any passat per als espais que no hi ha ventilació natural habitual i enguany podran ser utilitzats per a reforçar el sistema de ventilació natural que és la prioritària”, explica el conseller d'Educació.
Els espais covid continuen i el transport escolar i el menjador estaran adaptats a les necessitats de la pandèmia. “El menjador és un espai clau per al reforç per a garantir la seguretat. Enguany tornen a ser espais segurs amb la contractació d'al voltant de 3.000 monitors extraordinaris i serviran per a guardar la distància de seguretat entre els diferents grups estables de convivència”, ha anunciat Vicent Marzà.
Les activitats extraescolars continuaran com el curs anterior. Aquestes mesures estan arreplegades en el portal web aulasegura.es amb tots els protocols sanitaris establits per Sanitat. “Continua la coordinació directa dels centres educatius amb els centres de salut amb els mateixos protocols i l'actualització constant fins que no finalitze aquesta pandèmia”, ha dictaminat el conseller Marzà.
“Els centres educatius són els espais més segur de socialització de l'alumnat, del professorat i les diferents famílies”, ha declarat Marzà després del reforç de la plantilla educativa a l'alumnat i sis unitats especialitats d'orientació per a tractar les qüestions emocionals que han sorgit en els xiquets i joves durant aquesta pandèmia que també els ha esguitat en el seu dia a dia. Aquest curs hi ha un augment del professorat a pesar que s'han registrat menys alumnes per a aquest nou curs respecte a l'anterior per a pal·liar precisament aqueixes necessitats emocionals.
El protocol a seguir quan un alumne de positiu és aqueix alumne haurà de guardar la quarantena i els seus contactes directes que tinguen la pauta completa no serà necessari que la facen, és a dir, podran fer vida normal. “El Protocol de Gestió de Casos en l'Àmbit Escolar aprova que els xiquets majors de 12 anys, el cas que done positiu haurà de guardar la quarantena i tots els casos de contacte si tenen la pauta completa podran continuar amb normalitat els estudis”, ha anunciat la consellera de Sanitat Ana Barceló.
El protocol ha dictaminat que continuaran havent-hi grups de convivència estable a les aules d'infantil i primària. Miguel Soler ha exposat que en l'ESO, Batxillerat i Formació Professional la distància entre els alumnes serà de 1,2 metres i no els 1,5 metres que s'exigia el curs passat pel fet que és una mesura suficient i garanteix el total de la presencialitat dels alumnes. A més, el procés de vacunació és favorable per a prendre aquesta reducció de la distància interpersonal.
Tot el que queda per definir es farà parlarà demà en una reunió amb la comissió de Salut Pública a nivell estatal on es prendrà les decisions respecte als menors de 12 anys. “Com s'actuarà, si afectarà a tot el grup bambolla i a tota l'aula o no. És una decisió que s'adoptarà en el Consell de Salut Pública perquè tinguem un criteri aproximat de totes les comunitats. El que sí és clar és que els majors no hauran de guardar quarantena”, ha anunciat Barceló.