Castellano

Sogorb i unes festes amb molta història: L'entrada de bous i cavalls

Sogorb i unes festes amb molta història: L'entrada de bous i cavalls
    MÉS FOTOS
    Sogorb i unes festes amb molta història: L'entrada de bous i cavalls - (foto 2)

    Romeries, processons, concerts, exposicions i castells artificials es donen cita a Sogorb fins al pròxim 15 de setembre, acompanyats de dies de bous embolados, vaquillas i de nits de festa al ritme de la música amb motiu de les seues festes patronals en honor a la Verge sota la triple advocació de l'Esperança, del Loreto i de la Santa Cova.

    Aquestes són unes festes amb molta història a la seua esquena, i és que es tracta d'una de les celebracions més emblemàtiques de tota la Comunitat Valenciana perquè la seua tradicional entrada de bous i cavalls compta ja amb diversos segles d'història i és des de 2005 Festa d'Interés Turístic Internacional.

    Cada any són centenars els turistes i veïns que s'acosten fins a la localitat castellonenca per a viure en primera persona l'espectacle que deixen al seu pas els bous i cavalls després de recórrer els carrers d'estil gòtic de Sogorb que llueixen les seues millors gales amb motiu de l'amplie programa d'activitats elaborat per a l'ocasió.

    Actes solemnes i uns altres amb un caràcter més espontani es combinen durant les llargues jornades que viuen els festers aquests dies, sempre acompanyats de visitants amb ganes de sentir-se un més i gaudir de tan bonica celebració que tants sentiments desperta.

    Des d'elperiodic.com et convidem a submergir-te en la tradició i conéixer una mica més sobre la mítica Entrada de Bous i Cavalls de Sogorb. Et comptem tot el que necessites saber sobre ella, a continuació:

    Segons la història la primera referència escrita que existeix sobre la seua celebració data de l'any 1386, encara que la veritat és que no existeix una constància clara que aquesta fora la seua primera eixida perquè podria ser anterior.

     Després d'anys celebrant-se, i conquistant, no va ser fins a 1985 quan va ser declarada Festa d'Interés Turístic posat que un temps després revalidaria amb escreix creixent fins a ser nomenada en 2005 Festa d'Interés Turístic Internacional, un reconeixement que li situa al costat del Corpus Christi de Toledo com la festa més antiga declarada d'interés internacional pel Ministeri de Turisme.

    L'Entrada aquesta formada per sis bous braus, un cabestre ‘mans’ i dotze genets. Tots ells recorren una distància de 450.20 metres des de la torre del Botxí – lloc des d'on salen els bous – fins a la plaça de la Cova Santa. Un recorregut que es fa cort, però que és viscut amb molta intensitat i expectació per tots els presents, els qui en sentir el so de la carcassa saben que comença l'espectacle.

    No és una festa més, sinó que és un espectacle únic en el món. Les xifres d'espectadors ho avalen: al llarg dels anys s'ha estimat una presència aproximat de 150.000 i 200.000 persones a la setmana.

    Programa 2019

    Per a aquest 2019 l'Ajuntament de Sogorb tornarà a comptar amb la Ramaderia de Germán Vidal un ja habitual en aquests festejos perquè des de fa anys és l'encarregat de posar a la disposició dels festers tot en el que a ramaderia es refereix.

    “És una excel·lent notícia, ja que per a nosaltres era una prioritat comptar amb Germán, alguna cosa que també entenia d'igual manera la Comissió de Bous d'enguany. Germán és part de la nostra festa, coneix a la perfecció el funcionament de l'Entrada i tots els actes previs com la solta de vaques en el riu i la pujada pel rialé” celebrava el regidor de Festejos Taurins, Nacho Cantó.

    Però a més de l'entrada de bous i cavalls, aquests dies Sogorb també acull una gran quantitat d'actes de caràcter més solemne tots ells presidits per les seues reines carregue que enguany ocupen María Rubicos i Lucía Magdalena, Reina Major i Infantil respectivament.

    Entre els més destacats es troben la missa del dia 6 de setembre en honor a La nostra Senyora del Loreto que acull cada any a centenars de fidels, i la posterior Ofrena a la Verge que plena de flors la Plaça de l'Aigua Neta. A més, el dissabte 7 tindrà lloc una nova ofrena en aquest cas en honor a la senyora de la cova Santa. La cita serà a partir de les 18.30 hores i eixirà des de la plaça de l'Aigua Neta fins a arribar al retaule de la Verge de la Cova Santa.

    Aquests i molts altres, són els actes que no has de perdre't els pròxims dies si decideixes visitar Sogorb.

    Pujar