El sector immobiliari de la Comunitat en escac davant la crisi de l'coronavirus
La majoria de les immobiliàries de la Comunitat Valenciana descarta fer acomiadaments permanents o tancaments definitius de negoci durant les pròximes tres setmanes de vigència de les mesures contemplades en el decret de declaració d'Estat d'Alarma com a conseqüència de l'expansió de l'COVID-19.
No obstant això, la pràctica totalitat d'elles creu que la crisi fa inviable el desenvolupament de la seva activitat, de manera que reclama a el Govern d'Espanya la seua inclusió explícita en el decret, les mesures considera insuficients. Són les principals conclusions de l'enquesta realitzada ahir entre els seus associats per ASICVAL, l'Associació de Immobiliàries de la Comunitat Valenciana, sobre l'impacte de la crisi de l'coronavirus en el sector.
El 97,5% de les empreses consultades ha optat pel teletreball dels seus empleats a més de pel decretat tancament a el públic, però considera que aquest model és incompatible amb la generació d'ingressos i, per tant, no resulta viable per al manteniment de l'activitat. Això és conseqüència tant de l'anul·lació de les visites comercials a immobles com de la suspensió majoritària de les signatures en notaria per part dels clients o dels propis fedataris públics a l'considerar-les no urgents. De fet, d'acord amb els resultats de l'estudi, el 53,1% de les agències d'intermediació immobiliària ha hagut d'afrontar la cancel·lació de totes les signatures programades; el 23,5%, més de l'80% d'elles; el 1,2%, més de l'60%; el 3,7%, més de l'40%; el 6,2%, més de l'20%; el 2,5%, alguna; i només el 9,9%, cap.
Davant d'això, el 55,6% de les agències es planteja suspendre els contractes d'empleats mitjançant expedients temporals de regulació d'ocupació durant les tres setmanes restants de vigència de l'decret d'Estat d'Alarma; el 16%, la realització d'acomiadaments puntuals; el 9,9%, arribar a acords de reducció de jornada; el 8,6%, arribar a acords d'avançament de vacances; i només el 3,7%, realitzar acomiadaments permanents de manera col·lectiva mitjançant expedients de regulació d'ocupació. El 25,9% considera que pot superar les pròximes tres setmanes sense practicar cap mesura i només el 2,5% es planteja el tancament definitiu del seu negoci.
Pel que fa a les mesures decretades pel Govern per fer front a l'impacte econòmic i social de l'COVID-19, el 61,7% dels enquestats les considera adequades però insuficients; enfront de l'33,3% que les considera inadequades i insuficients; i el 4,9% que les considera adequades i suficients.
A més de la ja decretada possibilitat d'ajornar sense interessos el pagament de les retencions de l'IRPF i de les quotes repercutides d'IVA, el 82,7% dels participants en l'estudi reclama la inclusió expressa de les immobiliàries en el llistat de negocis obligats a cessar temporalment la seva activitat; el 80,2%, l'exoneració generalitzada a autònoms, també als administradors de societats, d'el pagament de la quota a la Seguretat Social; i el 76,5%, l'exoneració generalitzada a empreses que presten serveis no essencials de l'pagament de les cotitzacions socials dels seus empleats