El sector cerà mic de la Comunitat Valenciana consolida el seu lideratge en Cersaie 2021
La indústria azulejara representa el 10% de les exportacions valencianes
Cersaie 2021 ha obert les seues portes a Bolonya i la indústria ceràmica de la Comunitat Valenciana no ha faltat a la cita. Aquest matí Rafa Climent, conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, ha viatjat fins a la ciutat italiana per a mostrar el seu suport a les empreses del clúster ceràmic i aquesta vesprada arriba el President Ximo Puig a la 38 edició de la fira internacional del taulell ceràmic i mobiliari de bany Cersaie.
Puig ha destacat la fortalesa del sector ceràmic que “ha sigut capaç de resistir en aquesta crisi pandèmia, de mantindre els números d'explotació i augmentar-lo” i ara, “en un moment d'incertesa” el cap del Consell considera que “és el moment de buscar una major referenciació de la ceràmica de la Comunitat “.
Així, Ximo Puig ha mostrat el suport de la Generalitat Valenciana a una una indústria que “ha sabut transitar cap a la innovació i que ara, situada en aqueixa avantguarda, ha superat a la ceràmica italiana” pel que “cal consolidar la posició”.
Per part seua, Climent ha explicat que l'objectiu d'aquest viatge és "estar al costat de les empreses del clúster ceràmic, que tornen de manera presencial a la principal cita firal del sector a Europa després de les cancel·lacions ocasionades per la pandèmia" en 2020.
Així mateix, ha destacat que "una vegada més, i amb empreses procedents de fins a 26 països, el grup d'empreses espanyoles és el més nombrós després del d'Itàlia, amb 137 fabricants de taulells i paviments ceràmics -la majoria de la província de Castelló -, un exemple de l'aposta de les nostres empreses per la internacionalització i per reprendre el pols als mercats exteriors".
"Esperem que les empreses presents en la fira facen interessants contactes comercials en aquesta fira i poden vendre els seus productes a tot el món. Per a això, fires com Cersaie i Cevisama són un instrument fonamental", ha assenyalat.
El conseller d'Economia Sostenible ha ressaltat la important contribució del sector ceràmic a l'economia de la Comunitat i a les seues exportacions. "El sector ceràmic representa el 10% de les exportacions de la Comunitat, la qual cosa dona una idea de l'important paper d'aquest sector amb el qual hem de treballar conjuntament -administració, empreses i treballadors i treballadores- parell que isca reforçat", ha afirmat.
En aquest sentit, Climent s'ha reafirmat en el compromís amb aquest sector, al qual s'han atorgat ajudes directes per valor de 41,4 milions d'euros en el període 2015 a 2021.
Rafa Climent ha realitzat un recorregut pels estands de les empreses de la Comunitat Valenciana, acompanyat per la directora general d'Internacionalització, María Dolores Parra, i la directora general de Comerç, Artesania i Consum, Rosa Ana Seguí. En la comitiva participen també els presidents d'Ascer, Vicente Nomdedéu Lluesma, i d'Anffec, Joaquín Font de Mora.
Exportacions del sector
El sector tauleller és un dels pocs sectors que va acabar l'any 2020 amb dinamisme en les seues exportacions. En aqueix any, les exportacions van ascendir a 2.829,2 milions d'euros, el valor més alt de la sèrie històrica, amb un ascens del 4,2% respecte a l'any anterior.
El pes del sector en el conjunt de les exportacions de la Comunitat s'ha vist incrementat en els últims anys i ha passat de representar un 8,9% l'any 2015 a un 10% cinc anys després.
La Comunitat Valenciana és la primera regió exportadora de taulell a Espanya, amb un 96% del total. Es tracta d'un sector clarament orientat cap a l'exportació, com el demostra el fet que les exportacions representen aproximadament un 75% o 80% de la xifra de negocis, 20 punts superior al percentatge de 2008.
Per a l'any 2021 i segons les últimes dades corresponents al període gener- juliol, les exportacions del sector han ascendit a 2.047,3 milions d'euros, amb un destacat augment del 31,1% respecte al mateix període de 2020. Segon sector exportador de la Comunitat, representa el 11,4% de les exportacions totals en aquest període.
A més, és el sector amb major superàvit comercial situat en 1.990,8 milions d'euros. Per destins, els Estats Units se situa en primer lloc, seguit de França, el Regne Unit i Itàlia en els primers set mesos de l'any.