elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El secretari autonòmic d’Indústria afirma que la competitivitat estratègica de la UE implica un procés de reindustrialització

El secretari autonòmic d’Indústria afirma que la competitivitat estratègica de la UE implica un procés de reindustrialització
  • Felipe Carrasco ha intervingut en la Trobada Extraordinària del Grup 1 del Comité Econòmic i Social Europeu (CESE) a la seu de la Confederació Empresarial (CEV) a València

MÉS FOTOS
El secretari autonòmic d’Indústria afirma que la competitivitat estratègica de la UE implica un procés de reindustrialització - (foto 2)
El secretari autonòmic d’Indústria afirma que la competitivitat estratègica de la UE implica un procés de reindustrialització - (foto 3)

El secretari autonòmic d’Indústria, Felipe Carrasco, ha intervingut en la Trobada Extraordinària del Grup 1 del Comité Econòmic i Social Europeu (CESE), celebrada este dimarts a la seu de la Confederació Empresarial (CEV) de València. La jornada ha portat per lema ‘Completar el Mercat Únic per a garantir la competitivitat estratègica de la Unió Europea’.

En la seua intervenció, el secretari autonòmic d’Indústria ha manifestat que “garantir la competitivitat estratègica de la Unió Europea implica garantir la reindustrialització de l’economia i eixe és un objectiu prioritari del Govern de la Generalitat”, i hi ha afegit que “considerem que és imprescindible un esforç seriós, tant per les autoritats comunitàries com pels estats membres, per a impulsar la indústria com a sector tractor de les nostres economies”.

Felipe Carrasco ha exposat que “l’economia de la Comunitat Valenciana té en l’activitat industrial un tret diferencial. Mentre que el valor afegit brut (VAB) de la indústria en el conjunt d’Espanya arriba a un 16,1 % sobre el VAB total, a la Comunitat Valenciana arriba al 18,7 %, i són la indústria ceràmica, l’agroalimentària, la química i l’automoció els sectors industrials amb més presència a la Comunitat”.

Futur industrial prometedor

Per al representant de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, que lidera Nuria Montes, “la Comunitat Valenciana té un futur industrial prometedor, com ho demostren el desenvolupament del parc empresarial Parc Sagunt, el reforç de la cadena de valor en la indústria de l’automoció amb la implantació de la gigafactoria de bateries del grup Volkswagen, l’impuls d’activitats aeronàutiques i industrials complementàries al voltant de l’aeroport de Castelló i la competitivitat internacional de la indústria agroalimentària valenciana”.

“No obstant això -ha puntualitzat el secretari autonòmic-, la nostra indústria arrossega un baix pes específic de la inversió en intangibles. Precisament per això, per a elevar la productivitat i, per tant, guanyar en competitivitat, la principal línia de treball estratègica és aplicar polítiques que fomenten la inversió per part de les empreses en innovació, noves tecnologies i coneixement”.

Felipe Carrasco ha repassat altres mesures necessàries per a augmentar la competitivitat com, per exemple, “la simplificació dels tràmits administratius a realitzar per les empreses valencianes per al desenvolupament de la seua activitat, sobretot en la posada en marxa i el desenvolupament d’iniciatives emprenedores, una cosa en la qual ja s’està treballant des de la Generalitat”, ha apuntat.

També ha destacat que “és imprescindible promoure la internacionalització de les empreses valencianes, la seua implantació en mercats estrangers, així com la comercialització i la defensa dels seus productes dins i fora de la Unió Europea”.

Així mateix, hi ha afegit que, “a més, és necessari incrementar la inversió internacional directa en el nostre territori, especialment aquella que modernitze i diversifique la nostra estructura productiva a partir d’activitats i sectors d’elevat potencial innovador i tecnològic, mitjançant la creació d’un marc dinàmic facilitador que impulse projectes estratègics industrials, com la recent implantació de PowerHoldCo, del grup Volkswagen, a Sagunt, per a la construcció d’una gigafactoria de bateries per al sector de l’automoció”.

Finalment, el secretari autonòmic ha expressat la voluntat del Govern Valencià d’“establir com a marc d’actuació els clústers industrials, entesos com a agrupacions geogràfiques d’empreses i institucions especialment relacionades amb sectors productius concrets. En el nostre territori disposem de sòlides mostres d’estes agrupacions en la indústria de la ceràmica, el calcer, el tèxtil o el moble. Paral·lelament, i junt amb els clústers sectorials, impulsarem el desenvolupament de clústers tecnològics que hi atraguen empreses, institucions d’investigació, ‘startups’ i emprenedors que treballen en tecnologies i innovacions avançades i negocis digitals”.

 “Amb tots estos elements, i a través d’una rigorosa anàlisi sectorial i territorial de la indústria valenciana, acordada amb els actors principals dels sectors industrials, implantarem una estratègia per a la reindustrialització de la Comunitat Valenciana en el període 2024-2028”, ha conclòs.

Esta trobada del Comité Econòmic i Social Europeu s’emmarca en la presidència d’Espanya de la Unió Europea i cal destacar que València ha sigut la ciutat triada per a albergar esta jornada per ser una ciutat emblemàtica dins de la geografia espanyola, segons han indicat els principals integrants del CESE.

Pujar