Presentan la ‘Guia per a usar un llenguatge igualitari en l’Administració Local’
Les regidories de Normalització Lingüística i Igualtat de l'Ajuntament de Santa Pola, dirigides per Anna Antón i Samuel Ortiz respectivament, han presentat la 'Guia per a usar un llenguatge igualitari en la Administració Local', que es repartirà per totes les dependències i departaments municipals.
Aquesta guia forma part de la campanya 'Valencià per la Igualtat', que busca canviar la forma d'expressar-se dins de l'Administració pública i fomentar l'ús d'un llenguatge igualitari i inclusiu, tal com exigeix el marc legal i diagnostiquen els plans d'igualtat als ajuntaments.
La iniciativa ha sigut impulsada per l'Agència de Promoció del Valencià de l'Ajuntament de Silla i la seua tècnica, Empar Minguet, qui s'ha encarregat de redactar i editar la guia amb la col·laboració de més de 20 ajuntaments que formen part de la xarxa d'agències de promoció del valencià (AVIVA), i amb la col·laboració de la Diputació de Valencia.
Mª Àngels Sempere, tècnica de l'Oficina d'Ús i Promoció del Valencià de Santa Pola que depén de la Regidoria de Normalització Lingüística, ha explicat que "és imprescindible tenir un manual d'aquestes característiques" per als empleats de l'Ajuntament i les persones encarregades de redactar qualsevol tipus de documentació. "Per a nosaltres és important que es faça una publicació així perquè, d'una banda, tenim el tema de la normalització o normativització documental, però d'una altra banda està la utilització d'un llenguatge igualitari i inclusiu", ha afegit.
"El llenguatge no és una cosa buida, i no és únicament comunicació. És fonamental la comunicació però, a més a més, moltes vegades diem més que el que les pròpies paraules diuen. Aleshores el que s'intenta sempre és fer un llenguatge que es puga entendre, que siga inclusiu. No és el llenguatge masclista, no és el llenguatge sexista, som les persones que utilitzem eixe llenguatge. El llenguatge té els suficients mecanismes per a ser inclusiu, i és el que en aquesta guia s'intenta recollir".
La regidora Anna Antón defensa que "l'Administració pública és la primera que té que prendre eixa posició i està molt bé hi haja una guia per a que les funcionàries i funcionaris l'utilitzen. Som els primers que no podem utilitzar un llenguatge sexista en la comunicació. Som els primers que tenim que tindre eixa responsabilitat amb la societat".
Per la seua banda, Samuel Ortiz ha dit que aquesta guia "el que fa és donar instruments per a les persones que tenen l'hàbit d'utilitzar un llenguatge que és el propi de la nostra societat masclista i patriarcal. Utilitzem eixe simbolisme per a comunicar-nos. La guia dóna instruments per a canviar-lo i adaptar-lo a un llenguatge més inclusiu". Ortiz ha assenyalat que com a administració s'ha impulsat "un canvi de paradigma a l'hora de parlar i utilitzar un llenguatge".
La 'Guia per a usar un llenguatge igualitari en la Administració Local' està en valencià però el que es tracta de transmetre és l'ús de mecanismes que es poden aplicar a la nostra societat i a qualsevol llengua. De fet, aquest treball s'ha elaborat amb fonts científiques i de l'àmbit universitari, d'una manera seriosa i rigorosa.
La campanya 'Valencià per la Igualtat' es va iniciar l'últim trimestre de l'any passat amb una sèrie de recomanacions bàsiques per a evitar un llenguatge sexista. A més, la imatge de la campanya es va inserir en portallapis amb algunes de les expressions més usuals i recomanacions, així com en calendaris.