L’Ajuntament de Santa Pola aconsegueix que la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport inicie els tràmits per a la declaració BIC de la Picola
L’Ajuntament de Santa Pola, a través del Museu de la Mar, com a entitat gestora dels museus i del patrimoni històric municipal, va iniciar la sol·licitud al Servei Territorial d’Investigació, Cultura i Esports per a la declaració/inscripció com a Bé d’Interés Cultural, amb categoria de Zona Arqueològica, del jaciment arqueològic La Picola; amb la finalitat d’aconseguir protecció, conservació, difusió i investigació d’aquest Bé de Rellevància Local. Es va incidir en el seu valor, en posseir una muralla ibera que articula una fortificació de característiques úniques en el context patrimonial valencià.
D’aquesta manera, la Direcció General de Cultura i Patrimoni justifica la seua declaració i estableix la seua delimitació així com les normes de protecció. Culmina el procés amb la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana de la Resolució de 9 de novembre de 2020: la Direcció General de Cultura i Patrimoni inicia els tràmits perquè aquest important jaciment obtinga la declaració BIC.
El jaciment arqueològic es troba inclòs en la Carta Arqueològica de la Comunitat Valenciana. La Picola i el Portus Illicitanus són considerats Béns de Rellevància Local en el Catàleg de Protecció de Santa Pola.
La Picola està situada al costat de l’avinguda Salamanca i l’avinguda Portus Ilicitanus. En l’actualitat la zona arqueològica es troba a una distància de 577 m de la mar, no obstant això en l’Antiguitat l’àrea arqueològica es trobava en la línia de costa, com han demostrat les excavacions i sondejos.
Santa Pola es coneix històricament en època romana amb el nom de Portus Ilicitanus (port de la important colònia romana d’Ilici, localitzada arqueològicament a L’Alcudia d’Elx). Gràcies a l’abundància de pesca i a les salines pròximes s’hi van crear factories que produïen saladures i la salsa garum.
Entre les principals restes immobles, exhumades fins avui, es troba una muralla amb torres d’època ibèrica i una factoria de saladures d’època romana.
L’Ajuntament vol agrair a tots els experts que han participat en la redacció d’informes i cerca d’informació. Destaca especialment el paper de la Universitat d’Alacant, amb Jaime Molina; catedràtic de la Universitat d’Alacant, al capdavant d’un equip format pels Doctors en Història Sr. Joan Francisco Álvarez Tortosa i Sr. Daniel Mateo Corredor, també de la Universitat d’Alacant. També s’ha de ressenyar la col·laboració amb el Museu de la Mar realitzada per Jerónimo Buades en qualitat de geògraf assessor de l’Ajuntament de Santa Pola, així com de tots i cadascun dels tècnics i responsables que han participat en aquesta iniciativa, que després d’anys d’esforç i dedicació, comença a culminar amb la iniciació oficial dels tràmits de declaració del Bé d’Interés Cultural.
Per a l’actual Equip de Govern suposa un estímul i compromís en l’estudi, la protecció i la conservació del nostre patrimoni arqueològic local.