Intercepten 31 quilos de gamba roja, polp de roca i rap a Alacant per a ser venuts de manera il·legal
La Guàrdia Civil ha intervingut la mercaderia que no va ser presentada a primera venda en la llotja
El Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Guàrdia Civil d'Alacant ha intervingut en el Port de Santa Pola 31,5 quilograms de gamba roja, polp de roca i rap que estaven sent comercialitzats sense haver sigut presentats a primera venda en la llotja. A més, els exemplars de polp i rap eren immadurs.
El passat 13 de desembre, durant una inspecció en el port pesquer de Santa Pola, els agents del Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Guàrdia Civil d'Alacant, van trobar diverses irregularitats. Alguns dels inspeccionats no havien presentat a primera venda en la llotja les espècies capturades abans de comercialitzar-les. Es tractava de gamba roja, polp de roca i rap. Aquestes captures tampoc havien sigut declarades en el diari de bord dels vaixells pesquers.
La primera venda és la que es realitza en els punts establits a aquest efecte (normalment la llotja), en ocasió del desembarque de la mercaderia, en la qual s'acredita documentalment el preu del producte pesquer i la seua traçabilitat. Una vegada presentat en la llotja, el producte serà declarat i passarà els controls sanitaris necessaris per a la seua comercialització. La comercialització de peix sense haver passat per aquesta primera venda impedeix tindre una informació fidedigna sobre l'espècie de la qual es tracta, el seu preu, el seu origen, la seua conservació, les dates de consum òptim, etcètera.
D'altra banda, l'ocultació d'aquestes captures, fa que no es puga portar un control real sobre de les captures totals de cada espècie dins d'un calador determinat.
Els exemplars de polp i de rap inspeccionats, eren a més exemplars immadurs.
No respectar la maduresa de les espècies en capturar els exemplars, i sobrepassar el contingent de pesca que correspon al calador, a més de posar en perill la supervivència de les espècies, va en contra de les possibilitats alimentàries futures de tots.
Els infractors, tres vaixells pesquers i un comerciant minorista, han sigut denunciats davant la Secció de Pesca Marítima de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, autoritat competent, ja que ja s'havia produït la venda il·legal de part de la mercaderia. S'enfronten a sancions d'entre 601 a 60.000 euros per infraccions greus recollides en la Llei 3/2001 de Pesca Marítima de l'Estat.
Han sigut intervinguts 12 quilograms de gamba roja (Aristeus antennatus), 16 quilograms de polp de roca (Octopus vulgaris) i 3,5 quilograms de cues de rap (Lophius piscatorius). La gamba roja ha sigut intervinguda de manera cautelar per a la seua presentació a primera venda. Una vegada que passe els pertinents controls realitzats pels veterinaris, podria ser comercialitzada de manera regular. Per contra, la resta, ha sigut intervingut per a la seua destrucció.
Els Agents del Seprona realitzen aquestes inspeccions de manera periòdica en el marc del Pla Anual de Control i Inspecció de les Activitats Pesqueres (PACIAP) per a previndre el frau en el comerç dels productes d'origen pesquer. Aquestes inspeccions s'intensifiquen en les dates en les quals la venda s'incrementa, com és el cas del marisc per Nadal, però es duen a terme durant tot l'any.
Intervinguts més de 1.300 quilograms de quisquilla il·legal en altres dues inspeccions
Durant dues inspeccions realitzades fa uns mesos, també en el Port de Santa Pola, durant la descàrrega de producte pesquer, els agents del Seprona d'Alacant van detectar més de 1.300 quilograms de gambeta soldada (Plesionika edwardsii), coneguda com quisquilla, que estaven sent descarregades en magatzems majoristes sense haver sigut declarades en primera venda en la llotja.
En la localitat de Santa Pola tenen base diferents vaixells de pesca dedicats a la captura d'aquesta espècie, que es realitza de forma generalitzada al Mediterrani, en la zona del sud d'Itàlia i altres punts pròxims. Aquests vaixells pesquen els exemplars mitjançant l'ús de nasas. Les jornades de captura sol durar més d'un mes, així que la quisquilla és congelada i envasada en el mateix vaixell.
Una vegada finalitzades les jornades de captura, els vaixells opten, o bé per la descàrrega en un port italià i el seu trasllat per carretera fins a Santa Pola, o bé, navegar fins a Santa Pola i realitzar la descàrrega en les instal·lacions d'aqueix port. En qualsevol de les dues opcions, els productes han de ser presentats a primera venda.
No obstant això, en sengles inspeccions dutes a terme, una l'11 de juliol i una altra el 16 d'agost, els agents van comprovar que la quantitat declarada no coincidia amb la realment transportada, que superava, en la suma de totes dues actuacions, en més de 1.300 quilograms a la declarada.
Els agents van procedir a la intervenció cautelar dels 1.300 quilograms de quisquilla per a la seua presentació a primera venda en la Confraria de Pescadors.
Els responsables, dos vaixells de pesca i tres empreses, van ser denunciats per infraccions, classificades com a greus, que comporten una possible sanció a cadascun dels implicats d'entre 601 a 60.000 euros per infraccions greus recollides en la Llei 3/2001 de Pesca Marítima de l'Estat. En aquesta ocasió les actes van ser remeses al Departament d'Agricultura, Pesca i Alimentació de la Subdelegació del Govern d'Alacant, autoritat competent en aquest cas, ja que encara no s'havia produït la venda il·legal del producte no declarat.