elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Descobreixen una ciutat antiga sota el sòl de Santa Pola

Descobreixen una ciutat antiga sota el sòl de Santa Pola
  • S'han trobat restes arqueològiques d'habitatges, carrers, algunes places, fins i tot el que podria ser un moll i magatzems portuaris

MÉS FOTOS
Descobreixen una ciutat antiga sota el sòl de Santa Pola - (foto 2)

La Unitat de Geodetecció de Patrimoni Històric de la Universitat de Cadis i el Departament d'Arqueologia de la Universitat d'Alacant han descobert a Santa Pola restes arqueològiques del Portus Ilicitanus, soterrats baix de la zona de Biguetes. La Regidoria de Cultura, dirigida per Anna Antón, ha impulsat estos treballs que permetran la posada en valor i protecció d'un nou jaciment per al patrimoni històric i cultural del municipi.

Un equip de professors i investigadors d'ambdues universitats ha dut a terme prospeccions geofísiques de fins a 5 metres de profunditat, gràcies a la tecnologia pionera d'un georadar 3D. Es tracta d'una tècnica no invasiva amb considerables avantatges econòmics, ja que pot escanejar fins a 3 hectàrees en només una hora sense necessitat de realitzar obres en el terreny. Una ferramenta molt potent per a la investigació però també per a la planificació urbanística.

En una primera aproximació, el georadar ha detectat nombroses estructures arqueològiques en "magnífic estat de conservació", tal com ha indicat Jaime Molina, Catedràtic d'Història Antiga de la Universitat d'Alacant. Molina ha assenyalat que es tracta d'una troballa molt important i ha destacat la necessitat que la societat prenga consciència d'això per protegir-ho.

Les dades arreplegades s'analitzaran en el laboratori de la Universitat de Cadis. L'equip espera tindre els resultats en els pròxims mesos per poder traslladar-los tant a l'Ajuntament com a tota la societat. Lázaro Lagóstena, professor d'Història Antiga i coordinador de la Unitat de Geodetecció, considera que el següent pas ha de ser "demanar projectes i veure les possibilitats d'atreure inversions per estudiar-ho i valorar-ho. És un recurs cultural però també un recurs turístic".

 

Pujar