La catedràtica Francisca Giménez, nova directora del Centre d'Investigació Marina de Santa Pola
Representants de l’Ajuntament de Santa Pola i de la Universitat d’Alacant han visitat avui el CIMAR per a conèixer les instal·lacions i el treball que s’hi desenvolupa
Durant la trobada han saludat la nova directora del CIMAR i han agraït l’excel·lent treball que ha realitzat el catedràtic Alfonso Ramos durant més de quinze anys
Durant una visita institucional celebrada aquest matí, representants de l’Ajuntament de Santa Pola i de la Universitat d’Alacant (UA) han donat la benvinguda a la catedràtica de Zoologia en el Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada de la UA, Francisca Giménez Casalduero, com a nova directora i coordinadora acadèmica del Centre d’Investigació Marina (CIMAR) Santa Pola.
L’acte ha comptat amb l’alcaldessa de Santa Pola, María Loreto Serrano, acompanyada de part de la corporació municipal, i la vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica, María Jesús Pastor Llorca. Hi han assistit també la directora de Museus i Patrimoni Històric, María José Cerdá, i la directora Casa Cultura Rosa Ballesta, entre altres tècnics i personal de les dues institucions.
Els representants de l’ajuntament i la UA han agraït al catedràtic de Ciències del Mar i Biologia Aplicada Alfonso Ramos el treball exercit fins avui al capdavant del CIMAR des de fa més de quinze anys.
Els participants en la visita han recorregut les instal·lacions del centre i han conegut els projectes duts a terme durant l’última dècada en matèria d’investigació, formació docent i ciència ciutadana. Destaquen projectes sobre espècies exòtiques al Mediterrani, el seguiment i les accions de conservació de l’emblemàtica nacra (Pinna nobilis), actualment en perill crític d’extinció, o el programa CAPalMAR de capacitació per a la gestió d’espècies i hàbitats marins. En l’actualitat, el CIMAR és centre sentinella dels Observadors del Mar, projecte de ciència ciutadana per a la investigació marina.
El Centre d’Investigació Marina (CIMAR) depèn de l’Ajuntament de Santa Pola i del Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica i va començar les activitats el 2005, fruit d’un conveni entre les dues institucions. En aquest centre, una antiga caserna de carabiners, es duen a terme activitats d’investigació, docència i educació sobre l’ambient marí, la seua biodiversitat i el seu entorn. La Reserva Marina de Tabarca i el seguiment dels efectes del canvi climàtic al nostre litoral són elements clau en els treballs de recerca.
Francisca Giménez
Francisca Giménez Casalduero és catedràtica de Zoologia en el Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada de la Universitat d’Alacant. Acumula més de trenta anys d’experiència en l’estudi del medi marí. Llicenciada en Ciències Biològiques per la Universitat de Múrcia el 1989, es va doctorar en la mateixa universitat el 1997. Actualment, les seues principals línies d’investigació se centren en l’avaluació de les comunitats del bentos som i profund en l’àmbit mediterrani, espècies clau i espècies invasores, ecologia del paisatge marí i la resposta a la qualitat de l’aigua i efectes de les pressions antròpiques en les comunitats i poblacions marines i en llacunes costaneres i estudis bàsics per a la planificació espacial marina..